Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Špric krofne

Ova stara vojvođanska poslastica počela je polako da pada u zaborav, ali je zahvaljujući internetu ponovo počela da krasi stolove i svojim mirisom mami komšiluk. Razlog za to je što su se sa starim, dobrim špric krofnama mlađe generacije srele pod nazivom „Čurosi“ što je tradicionalna španska poslastica. Čurosi se prodaju u poslastičarnicama širom Evrope, a vrlo često se i prave „na licu mesta“ jer su špric krofne, odnosno čurosi, kako ih tamo zavu, najlepši i najmirišljaviji topli. No, kako god zvali ovu sjajnu poslasticu sigurni smo da ćete uživati u njoj.

 

Sastojci:

  • 85g neslanog putera
  • 235ml vode
  • 6g soli
  • 20plus 130 g šećera
  • 9 g vanila ekstrakta (dve supene kašike)
  • 140g brašna tip 400
  • 4 jaja (za recept treba 3 jaja i jedno žumance)
  • 1 kašičica cimeta
  • Ulje

 

Priprema:

U šerpi na srednjoj temperaturu istopite puter. Dok se on topi, dodajte mu vodu, so, 20grama šećera i vanila ekstrakt. Pustite sve da se istopi i da počne da ključa. Čim se to dogodi dodajte prosejano brašno i smanjite jačinu ringle (na podeocima od 1-9 smanjite na 3).

Sa varjačom, najbolje gumenom,energično mešajte smesu sve dok se ne formira testo. Potom sklonite testo sa ringle, pustite da se prohladi i tek tada dodajte jedno po jedno 3 cela jaja i na kraju samo jedno žumance. Ponovo mešajte sve dok se masa ne sjedini.

U jednom trenutku će delovati kao da se testonikada neće ponovo formirati ali bez brige, nastavite da mešate i rezultat neće izostati. Ubrzo će se formirati svilenkasta smesa od testa. Tada je prebacite u kesu/špric za šlag i time je testo pripremljeno.

U dubljem tiganju, po mogućstvu sa debelim dnom zagrejte ulje (na podeocima od 1-9 zagrejte na 6). Dok se ulje greje, u posebnoj činiji pomešajte 130grama šećera sa jednom kašičicom cimeta. Taj miks će služiti za prekrivanje šrpic krofni. Pripremite tacnu za vađenje na koju ćete staviti ubrus ili papir kako bi upio višak masnoće.

Kada je sve je pripremljeno, pečenje može da počne. Istiskajte smesu iz šprica u vrelo ulje i secite ga makazama  kako bi ih razdvojili. Njihova veličina treba da bude oko 10cm, a kad se uvežbate možete praviti rezne oblike, krugove, srca, štapove… Okrećite ih par puta i nakon 4-5 minuta pečenja, dobiće zlatnu boju, tada ih vadite na ubrus. Nakon što su stajali na ubrusu tridesetak sekundi, brzo ih uvaljajte u pripremljen miks šećera i cimeta i ređajte u posudu za posluživanje. Mogu se umakati ili preliti topljenom čokoladom, pekmezom ili jesti bez dodataka. Ova količina dovoljna je za desert za 3-4 osobe.

 

pripremila: Aleksandra Borđoški Karadžić

Možda vam se svidi...

Dobrodošli