Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Sirotinjske palačinke

Kada u google pretraživač ukucate reč „palačinke“, za 0,55 sekundi dobićete 3.230.000 rezultata. Inače, sam naziv ovog jela potiče od latinske reči „placenta“ što znači kolač, a u različitim varijacijama palačinke se prave u svim zemljama sveta. U našoj, kao i u drugim zemljama, postoje veoma različiti recepti. Ovo je jedan starinski, „sirotinjski“, sa samo jednim jajetom, ali ukus palačinaka je izvrstan.

 

Sastojci:

  • 1 jaje
  • 20 kašika brašna
  • 1 kašika šećera
  • Mleko
  • Mineralna voda
  • So
  • Mast ili ulje za pečenje

 

Priprema:

U posudu u kojoj ćete mutiti palačinke stavite jaje, brašno, šećer i dva prstohvata soli, pa postepeno dosipajte mleko i stalno mešajte. Kad se sve spoji i donekle razredi, dodajte malo gazirane vode. Gustina treba da bude poput jogurta, recimo. Dobijenu smesu uz povremeno mešanje ostavite da odstoji pola sata na sobnoj temperaturi.
Palačinke pecite u dobro ugrejanom tiganju, u koji ste stavili mrvicu ulja ili masti. Stvar ukusa. I nemojte se sekirati ako prva ne uspe. Filujte onim što najviše volite, ali pošto smo napisali da su ovo „sirotinjske palačinke“, probajte ih uvijene samo sa kristal-šećerom. Šolja mleka se podrazumeva.

 

pripremila: Aleksandra Borđoški Karadžić

Možda vam se svidi...

Dobrodošli