Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Teletina s divnim pireom

Naravno, ne mora biti teletina. Skupa je i teško se pronalazi, a sasvim dobro može da posluži i ćureće ili pileće belo meso. U svakom slučaju, obrok pred vama idealan je za letnje dane, ne samo zato što je lagan, već i zato što se lako i brzo priprema. Uživaćete. Garantovano!

 

Sastojci:

  • 600 g telećih šnicli
  • 400 g raznih pečuraka
  • 2 kašike mlevenih suvih vrganja
  • 1 dl belog vina
  • 1 lovorov list
  • 1 grančica origana ili malo sušenog
  • Brašno, so, biber, ulje

 

Sastojci za pire:

  • 3 bela krompira
  • 1 srednji celer
  • 1 kisela jabuka

 

Priprema:

Neposoljene teleće šnicle iscite na manju parčad i dobro ih uvaljajte u brašno. U dublju posudu u kojoj ćete spremati ovo jelo sipajte 3-4 kašike ulja i odmah nameljite malo crnog bibera. Tokom pečenja on će pustiti aromu i meso će biti ukusnije (ovaj trik možete koristiti i za pripremu drugih obroka i drugu vrstu mesa). Meso koje je gotovo ostvite sa strane pa posle spojte sa ostalim mesom i pečurkama.

Kada je meso gotovo, sklonite jelo s vatre i dodajte jedan lovorv list i vino, pa vratite da se sve još malo krčka. Alkohol će ispariti i ostaće samo sjajna aroma.

Dok meso na laganoj vatri upija vinske mirise, sameljite suve vrganje da praktično dobijete brašno, dve kašike dodajte mesu, a ako sameljete više nego što vam treba, slobodno ga ostavite u neku teglicu za drugo jelo. Brašno od vrganja je izvrstan dodatak pastama ili drugim jelima. Kada dodate vrganj-brašno, sve dobro promešajte, poklopite i ostavite da se lagano dinsta.

Sad na red dolaze gljive. Stavite ono što imate. Bilo bi sjajno da nabavite jedan ili dva sveža vrganja, tamne i bele šampinjone, bukovaču, lisičarke… ono što možete kupiti na pijaci. Gljive perite što manje, bolje je da ih očistite nekom četkicom, ostružete ili odstranite nožem deo kože, jer pranjem upijaju vodu, a to uništava njihov ukus, pogotovo kada je reč o šumskim pečurkama. Nasecite ih krupno i dodajte mesu. Promešajte, dodajte malo origana, najbolje svežeg, jednu grančicu, ponovo poklopite i ostavite da se dinsta. Još nemojte dodavati vodu niti soliti.

Dok se jelo dinsta i gljive puštaju svoje sokove, pripremite aromatični pire. Očistite celer, krompire i jabuku i isecite ih na krupne komade (nipošto sitne), naspite vodu i stavite na ringlu na najjače. Ako vam je pri ruci, možete dodati i jedan paštrnak, oplemeniće pire. Nemojte soliti u ovom trenutku.

Kad procenite da su meso i gljive skoro gotovi, vreme je da se jelo posoli. Solite pomalo, probajte povremeno i odredite po ukusu količinu potrebne soli. Ako volite više safta, slobodno dodajte malo vode. Proverite da li je jelo dovoljno slano i ostavite nekoliko minuta na tihoj vatri. Za to vreme će pire verovatno biti kuvan.

Nemojte cediti vodu u kojoj je kuvan pire, već bušnom kašikom izvadite sve u posudu i izgnječite. U ovaj pire ne ide ni mleko ni pavlaka, i treba ga nežno izgnječiti, nipošto mikserom. Kad ste u velikoj meri ispasirali sastojke dodajte so i biber, a po potrebi i kašiku, dve vode u kojoj je pire kuvan, da biste dobili teksturu koja vam odgovara. Masa ne mora biti ujednačena, neka pire ostane tek lepo usitnjen. Probajte ga, dodajte soli ili bibera po ukusu, ako fali, i jelo je spremno za posluživanje.

U svaki tanjir sipajte meso i gljive, a pored stavite pire. U pireu napravite udubljenje i u njega stavite komadić putera. Topota pirea će ga otopiti i biće to divna kombinacija ukusa. Po želji, preko jela pospite malo sitno naseckanog svežeg peršuna i nameljite malo bibera. Prijatno!

 

pripremila: Aleksandra Borđoški Karadžić

Možda vam se svidi...

Dobrodošli