Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Turšija

Ozbiljni kuvari tvde da greše svi koji turšiju smatraju salatom. Ona je, kažu, kad je znalački pripremljena, mnogo više od salate. Tu zavodljivu mešavinu povrća u kiselom rastvoru izmislili su još u Persiji i nazvali je „torshi”, pa se taj naziv širom Balkana i Bliskog istoka, uz logične modalitete, koristi i danas. Turšija kakvu volimo na ovim prostorima može da se pravi od bilo kog, ali ne previše zrelog povrća. Što se tiče odnosa povrća u turšiji, on zavisi samo od vašeg ukusa, odnosno onoga što vam je na raspolaganju. Autor ovog teksta najviše voli kupus, koji poprimi malo mirisa paprike i nešto ljute note feferona, a vi ćete već pronaći svoju dobitnu kombinaciju. U svakom slučaju, turšija, kao što je ova domaća, po pravilu ne može da se pronađe u prodavnicama, a pravi se izuzetno lako.

 

Sastojci:

  • 1 kg žutih babura paprika
  • 1 kg zelenih šiljatih paprika
  • 2 kg krastavčića
  • 2 kg karfiola
  • 1 kg šargarepe
  • 2 kg kupusa
  • Opciono: zeleni paradajz, feferone, male zelene lubenice, luk, čak i šljive i zelene smokve…

 

Za preliv:

  • 3 litra vode
  • 1 litra sirćeta
  • 100 g soli
  • 200 g šećera
  • 1 vinobran

 

 

Priprema:

Sastojke za koje ste se opredelili poređajte u burence ili veće tegle. Trudite se da povrće uklapate i ređate „čvrsto”, kao da igrate tetris. Paprike, pre svega babure, možete stavljati i sečene i cele, a možete i kombinovano. Prilikom tog posla vodite računa i o tome da povrće bude podjednako dostupno, to jest da ne zatrpate bilo koji sastojak, da vam kasnije ne bi bilo teško da ga izvadite.

Nakon toga napravite preliv tako što ćete u vodi rastopiti so, šećer i vinobran. Tek nakon što se sve to rastopi i voda postene bistra, dodajte sirće. Promešajte i nalijte na povrće. Sve povrće mora biti u rastvoru, pa ćete možda morati da napravite nekoliko tura preliva. Ne sekirajte se ako vam ostane viška, jer turšiju povremeno treba prekontrolisati i dodati rastvora ako ga povrće upije. Nakon 21 dan bićete ponosni vlasnik domaće turšije spremne za upotrebu.

 

pripremila: Aleksandra Borđoški Karadžić

Možda vam se svidi...