Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Čokoladna torta

Neverovatno je koliko divnih reakcija čokolada izaziva u nama. Od emotivnih do fizičkih. Zato vam, uz setu zbog poslednjeg štampanog broja preporučujemo recept koji će usrećiti sve one koji odluče da ga isprobaju. Jednostavna, fantastična i iznenađujuće sočna torta za sve prilike. Najbolja je kada se ispeče 3-4 dana ranije, jer je bolja kad malko odstoji.

Sastojci:

  • 185g oštrog brašna
  • 60 g brašna tip 400 -meko
  • 40 g kakaa
  • 250 g putera
  • 1 kašika ulja
  • 200 g čokolade za kuvanje
  • 375 g šećera u prahu (pola braon šećer- ne žuti, a pola beli šećer )
  • 250 ml vode
  • 2 ravne kašike ness kafe
  • 2 cela jajeta

Glazura:

  • 150g putera
  • 150 g čokolade za kuvanje

Priprema:

  1. Izvadite puter iz frižidera da odmekne.
  2. Uključite rernu na 160 stepeni.
  3. Sada izmerite brašno i kakao i prosejte ih kroz sito u činiju za mućenje.
  4. Izmerite šećer i sameljite ga u prah u mlinu za mlevenje kafe ili blenderu (potrudite se da pronađete braon šećer, jer ima specifičan, drugačiji ukus u odnosu na žuti).
  5. Izmerite 250 ml vode.
  6. Čokoladu za kuvanje otopite u činiji iznad lonca sa kipućom vodom, uz neprestano mešanje. Po potrebi, ako vam se čokolada bude lepila, od onih 250 ml vode koje ste pripremili, dodajte malo da čokolada postane tečnija.
  7. Sada pomoću miksera ili ručno, redom spajajte sastojke. U prosejano brašno i kakao, dodajte šećer u prahu (oba), zatim omekšali puter, jaja, ulje, otopljenu čokoladu, preostalu vodu, i nes kafu.
  8. Kada ste sve sjedinili, sipajte testo u okrugli pleh prečnika 20 cm koji ste predhodno namazali puterom ili margarinom i posuli sa malo brašna.
  9. Smestite tortu u zagrejanu rernu i pecite na temp. od 160 stepeni
    1 sat i 50 minuta.
  10. Ispečenu tortu ostavite da se ohladi u plehu.
  11. Kada se torta skroz ohladi, verovatno će se pojaviti neka pukotina na gornjoj površini. Neka vas to ne brine, jer je donja površina potpuno ravna i lepo će izgledati.
  12. Izvadite je iz kalupa, i okrenite naopačke na tanjir ili stalak na kojem će biti servirana. Sada možete da napravite glazuru.
  13. Za glazuru, istopite puter i čokoladu na pari, i polako sipajte na sredinu torte, i pustite da se glazura rasporedi sama. Možete je namazati preko ivica, ili je napraviti rustičnu poput ove moje.


 

pripremila: Aleksandra Borđoški Karadžić

Možda vam se svidi...

Dobrodošli