Kolač od kajsija
Sezona je kajsija i šteta je da prođe, a da ovo egzotično voće nismo iskoristili u nekom kolaču.Veoma je aromatičan, kiselo-slatkog ukusa, sa testom koje se topi u ustima i svežom, voćnom notom.
Sastojci:
- 40 veća jaja
- 1,5 šolja šećera
- 1 šolja jogurta
- 1 šolja ulja
- ½ šolje griza
- 2,5 šolje brašna
- 2 vanil šećera
- 1 prašak za pecivo
- 1 kg kajsija
Priprema:
- Operite kajsije i izvadite im koštice.
- Uključite rernu na 185 0
- Potrebna vam je šolja od 250 ml.
- U posudu za mešanje stavite jaja i mikserom ih umutite. Zatim postepeno dodavajte šećer i vanil šećer.
- U drugu posudu prosejte brašno i dodajte prašak za pecivo i griz.
- U smesu sa jajima, uz mešanje mikserom ili ručno, dodavajte naizmenično suve sastojke ( brašno, griz i prašak za pecivo) i nalivajte polako ulje i jogurt sve dok ne potrošite sve sastojke.
- Tepsiju veličine rerne podmažite margarinom i pospite brašnom, ili stavite papir za pečenje.
- Poređajte polovinu očišćenih kajsija na dno tepsije.
- Prelijte testo preko kajsija, a zatim preostale kajsije poređajte odgore. Ako volite bademe ili pistaće, možete pobacati njih po testu, delovaće zanimljivije, a i lepo se slažu ukusi.
- Kolač pecite sve dok ne dobije zlatno braon boju.
- Gotov kolač malo prohladite, isecite na kocke i pospite prah šećerom pre serviranja.