Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Kolač od kajsija

Sezona je kajsija i šteta je da prođe, a da ovo egzotično voće nismo iskoristili u nekom kolaču.Veoma je aromatičan, kiselo-slatkog ukusa, sa testom koje se topi u ustima i svežom, voćnom notom.

 

Sastojci:

  • 40 veća jaja
  • 1,5 šolja šećera
  • 1 šolja jogurta
  • 1 šolja ulja
  • ½ šolje griza
  • 2,5 šolje brašna
  • 2 vanil šećera
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 kg kajsija

 

Priprema:

  1. Operite kajsije i izvadite im koštice.
  2. Uključite rernu na 185 0
  3. Potrebna vam je šolja od 250 ml.
  4. U posudu za mešanje stavite jaja i mikserom ih umutite. Zatim postepeno dodavajte šećer i vanil šećer.
  5. U drugu posudu prosejte brašno i dodajte prašak za pecivo i griz.
  6. U smesu sa jajima, uz mešanje mikserom ili ručno, dodavajte naizmenično suve sastojke ( brašno, griz i prašak za pecivo) i nalivajte polako ulje i jogurt sve dok ne potrošite sve sastojke.
  7. Tepsiju veličine rerne podmažite margarinom i pospite brašnom, ili stavite papir za pečenje.
  8. Poređajte polovinu očišćenih kajsija na dno tepsije.
  9. Prelijte testo preko kajsija, a zatim preostale kajsije poređajte odgore. Ako  volite bademe ili pistaće, možete pobacati njih po testu, delovaće zanimljivije, a i lepo se slažu ukusi.
  10. Kolač pecite sve dok ne dobije zlatno braon boju.
  11. Gotov kolač malo prohladite, isecite na kocke i pospite prah šećerom pre serviranja.

 

pripremila: Aleksandra Borđoški Karadžić

Možda vam se svidi...

Dobrodošli