Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Mekike

Mekike su, kažu, tradicionalno balkansko, a pre svega, srpsko, bugarsko i makedonsko jelo. Nekada davno pravile su se sedam dana posle rođenja deteta, jer se verovalo da će mu život u tom slučaju biti lep i mek. Kao i sve na Balkanu, i mekike se prave na mnogo načina, i svi narodi imaju ‒ najbolji recept. Ovaj koji vam predstavljamo apsolutno je najjednostavniji od svih. U nekim drugim receptima u mekike se stavlaju jaja, jogurt, mleko, ali upravo jednostavnost ovog recepta svedoči da je on prarecept svih mekika.

Sastojci:

  • 500 g brašna (meko tip 400)
  • Uvrh puna kafena kašičica soli
  • 4 dl vode
  • 20 g kvasca
  • Pola kašičice šećera
  • Ulje za prženje

 

Priprema:

U 1 dl mlake vode stavite pola kvasca (20 g), pola kašičice šećera, dve kašičice brašna, promešajte i ostavite da kvasac nadođe.

Za mešenje mekika treba vam malo veća, dublja činija.

U nju prvo sipajte mlaku vodu, nadošao kvasac i so. Promešajte rukom i postepeno dosipajte pomalo brašna i stalno mešajte rukom. U nekom trenutku masa će preći iz tečne u lepljivu. Tada prestanite da dodajete brašno i pređite na najbitniji deo, a to je lupanje testa.

Lupanje testa je važno da bi vazduh ušao u testo, samo tako mekike će lepo narasti i biti rupičaste. Testo lupajte bar desetak minuta tako što ćete praviti kružne pokrete ka sebi. Tako izlupano testo ostavite u činiji, prekrijte ga krpom i ostavite da naraste. Posle dvadesetak minuta spustite testo nauljenom rukom i sačekajte da još jednom nadođe.

Veliku dasku pospite brašnom i testo sručite na dasku. Nemojte da vas brine što niste dobili loptu čvrstog testa, ono baš treba da ostane lepljivo, da morate rukom da ga skidate s ivica činije. Testo rukama razvucite na debljinu od oko dva centimetra, pospite ga brašnom i odozgo, da sečenje kasnije bude lakše. Prekrijte ga krpom i ostavite da se odmori desetak minuta.

Nožem isecite mekike, oblika i veličine koji vam odgovaraju, i pecite na dosta ulja koje ste zagrejali na nivou sedam, ako imate devet podeoka na šporetu, a pre pečenja smanjite na šest. Kad jedna strana postane zlatne boje, okrente drugu stranu, a kada i ona postane zlatna, mekika je spremna za vađenja na papirni ubrus koji će upiti višak ulja.

Ovako pripremljene mekike imaju savršeno izbalansiranu količinu soli u sebi, tako da možete da ih jedete i sa slanim i sa slatkim prilozima. Najlepše su, svakako, dok su tople.

 

pripremila: Aleksandra Borđoški Karadžić

Možda vam se svidi...

Dobrodošli