Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Džem od jagoda

Pošto zbog kiše i hladnog vremena jagode ove godine prilično kasne pravi je trenutak da vam predstavimo sjajan način za pripremu džema od jagoda. Priprema je jednostavna, a rezultat ne može da izostane. Jedino što u receptu može da varira je količina šećera. Mi stavljamo samo 200 grama, a ako volite slađi džem slobodno stavite više. U tom slučaju će slast biti dominantnija od divnog mirisa jagoda pa predlažemo da probate jednu turu ovako kako predlažemo.

 

Sastojci:

 • 1 kg svežih zrelih jagoda
 • 200 gr belog kristal šećera
 • Sok od pola limuna

 

Priprema:

 1. Dobro operite jagode pa ih ocedite kroz cetku. Tokom pranja odstranite peteljke ili to uradite kasnije na dasci za sečenje. Grubo ih isecite na kocke i stavite u veću i dublju šerpu (to je važno zbog kasnijeg prskanja), a obratite pažnju da to bude šerpa koja ne zagoreva.
 2. Dodajte sok od limuna i šećer i varjačom mešajte desetak minuta kako bi jagode počele da puštaju sok. Dobićete sirupastu smesu idealnu za početak kuvanja džema.
 3. Кuvanje počinjete tako što ringlu koja odgovara vašoj šerpi uključite na najjače, stavite šerpu na nju i stalno mešate. Čim provri, temparaturu spustite na srednje jaku. Nakon 10-15 min mešanja pojaviće se bela pena što je znak prve faze kuvanja. Tada ostavite džem da se kuva i mešajte ga svakih minut – dva.
 4. Nakon 15 min smesa će postajati sve gušća, što je znak karamelizacije šećera i kraja druge faze kuvanja. Tada ponovo varjaču u ruke i konstantno mešajte džem još 15 minuta. Džem ne sme da zagori, jer bi to ubilo njegov nežni ukus i miris i praktično je neupotrebljiv.
  Da je džem gotov znaćete po tome što će bela pena postati tamno crvene boje.
 5. Ukoliko želite da se uverite da je džem sigurno gotov, na jako hladan tanjir (koji ste pre toga stavili u frižider) stavite jednu kašiku džema i drugom kašičicom povucite crtu kroz sredinu. Ukoliko se stranice džema ne spoje, odnosno džem nije više toliko tečan da se spoji, vaš džem je gotov!
 6. Na kraju ide konzerviranje. Ono počinje tako što prazne tegle zajedno sa poklopcima stavite u duboki sud i prelijete ih vrelom vodom. Voda treba da bude i u teglama i oko njih. Sve treba da bude potopljeno. Ostavite ih tako minut – dva da se dobro ugreju, izvadite i ocedite. Kutlačom prebacite džem u tegle i pažljivo ih zatvorite. Tako zatvorene ih okrenite naopako da bi se stvorio vakum i na taj način će vaš džem biti konzervisan. S obzirom da u njemu nema konzervansa, tegle, kada se ohlade treba premestiti u frižider ili neki hladan podrum gde mogu da stoje oko 3 meseca.

 

pripremila: Aleksandra Borđoški Karadžić

Možda vam se svidi...

Dobrodošli