Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

IDVOR – VRLI NOVI SVET

U Memorijalnom kompleksu „Mihajlo Pupin“ stvari odavno nisu samo podređene očuvanju nasleđa. Iz godine u godinu iznalaze se novi načini da misli i ideje koje su rukovodile velikog naučnika, stignu do što većeg broja ljudi.

Svakih nekoliko godina dođemo u Idvor. I zbog toga sa puno prava tvrdimo: Memorijalni kompleks Mihajlo Pupin spada u red onih retkih mesta, koja vas uvek dočekaju u sve boljem izdanju. Direktor Doma kulture, Svetislav Zakić, kojem kompleks organizaciono pripada, prosto ne zna od čega bi počeo. Sve je važno, a toliko toga ima da se kaže.

– U duhu Pupinovog zaveštanja sve se odvija na mnogo nivoa, a zajednička nit jeste afirmisanje kulture i podizanje opšte svesti o mogućnostima nauke i kulture. U nekom kratkom pregledu, mogu da kažem da smo pokrenuli program književnih večeri. Imamo iza sebe brojne pozorišne predstave za decu i odrasle. Ponosni smo na našu folklornu sekciju osnovanu 2017. godine. Sada je u njoj četrdesetak dece koja rade sa stalnim koreografima. Štampali smo peto izdanje monografije o Mihajlu Pupinu u ukupnom tiražu od 3.000 primeraka. U ovom poduhvatu imamo podršku Pokrajinskog sekretaraijata za kulturu, Instituta „Mihajlo Pupin“ i gospodina Aleksandra Šarića iz Londona. Zahvaljujući njima u mogućnosti smo da monografiju delimo besplatno, u dahu priča Svetislav Zakić.

– Pa onda, odigrana je prva predstava u okviru zamišljene trilogije o Pupinu. Predstavu „Istorija velikana“ režirao je Fuad Tabučić, a dramaturškinja je bila Ružica Vasić. Naravno, važno je naglasiti da negujemo čvrstu saradnju sa Opštinom Kovačica koja izdvaja sredstva za održavanje objekata u okviru Memorijalnog kompleksa. Trenutno najveće infrastrukturno ulaganje jeste u obnovu Stare škole. Već su urađene krovna konstrukcija, fasada, projektna dokumentacija… Sledi još nekoliko ozbiljnih zahvata na uređenju staza i prozora. Kada radovi budu okončani, dve učionice biće muzejske i to opremljene multimedijalnim sadržajem.

Naravno čak i ovo ni izbliza nije sve. Moglo bi se još mnogo toga reći o povezivanju sa drugim institucijama: Istorijskim muzejem, Maticom srpskom, raznim fondacijama. Na poziv Udruženja Srba grada Poreča, Dom kulture u Idvoru predstavio se u Istri. Na poziv Srpske biblioteke bili su u Ljubljani. Svečanim akademijama redovno se obeležavaju godišnjice rođenja i smrti velikog naučnika. Sve ide dotle da su već organizovane tri trke pod nazivom „Sa pašnjaka do naučenjaka“. S obzirom da je staza duga šest kilometra, u trci mogu da učestvuju svi zainteresovani.

A kada se toliko radi, plodovi moraju da stignu. Vodič Jelena Kalin mora krajnje ozbiljno da organizuje grupe posetilaca. U kalendarskoj godini ih bude oko 11.000, ali od njihovog broja mnogo je važniji utisak koji sa sobom nose.

-U okviru kompleksa nalaze se rodna kuća Mihajla Pupina u kojoj je sve prilagođenu ambijentu s polovine 19. veka kada je naučnik rođen. Tu je zatim Stara škola iz 1843. godine koja će uskoro dobiti savremenu muzejsku postavku. Naravno, tu je i Narodni dom iz 1936. kojeg stalno oplemenjujemo novim sadržajima. Generalno, posetioci po pravilu budu začuđeni koliko je oko nas istorije, a opet sve je savršeno očuvano, održavano i prilagođeno sve novijim sadržajima, kaže nam Jelena.

Zanimljivo je da tokom leta, bar na neko vreme, Memorijalni kompleks u Idvoru funkcioniše poput male Petnice. Talentovana deca budu smeštena u školi, a predavanja se održavaju u Narodnom domu. Reč je o dvadesetak dece koja ovde dolaze po pozivu. Ko zna… u budućnosti će se možda ova ideja podići na još vši nivo.

Sve u svemu, iz Idvora se ne može otići bez da po glavi prebiraš misao Mihajla Pupina: „Ništa čoveka ne čini toliko srećnim kao njegovo pošteno uverenje da je učinio sve što je mogao, ulažući u svoj rad svoje najbolje sposobnosti“. Ovde sve oko nas odiše tom devizom. A onda, ko zna šta će nas sve prilikom našeg sledećeg dolaska iznenaditi!


Izvod:

U okviru kompleksa nalaze se rodna kuća Mihajla Pupina u kojoj je sve prilagođenu ambijentu s polovine 19. veka kada je naučnik rođen. Tu je zatim Stara škola iz 1843. godine koja će uskoro dobiti savremenu muzejsku postavku. Naravno, tu je i Narodni dom iz 1936. kojeg stalno oplemenjujemo novim sadržajima.


Tekst: Nada Jokičić
Foto: Edin Hodžić

Možda vam se svidi...

Dobrodošli