Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

IT sektor – NOVI SAD KAO „SOFTVER SITI“

Prema podacima iz 2022, danas u vojvođanskoj prestonici posluje čak 900 IT kompanija od ukupno 2.500 registrovanih na teritoriji naše države. Iako ogromnu većinu čine mikro i mala preduzeća, postoje i one svetske poznate kompanije

Poslednjih desetak godina Novi Sad se profilisao kao regionalni IT centar, kao grad budućnosti, grad najnaprednijih, najsofisticiranijih, najmodernijih tehnologija, centar gejming i IT industrije. I ovo je verovatno jedna od najzahvalnijih tema kojih bi se novinar mogao prihvatiti. Zašto? Pa zato što ne mora ništa da objašnjava i doslikava. Dovoljno mu je da pobroji nekoliko činjenica i sve je kristalno jasno. A činjenice su gotovo neverovatne.

Prema podacima iz 2022, danas u vojvođanskoj prestonici posluje čak 900 IT kompanija od ukupno 2.500 registrovanih na teritoriji naše države. Iako ogromnu većinu čine mikro i mala preduzeća, postoje i one svetske poznate kompanije poput: „Schneider Electric DMS NS“, „Ximedes“, „RT-RK“, „Levi9“, „H-Tech““, „VegaIT Sourcing“, a tom spisku krajem prošle godine pridružila se i vodeća američka kompanija „IBM“. Primera radi, tokom 2022. IT industrija u Srbiji imala je izvoz usluga, proizvoda i servisa u visini od 2,7 milijardi evra, što je za 45 odsto više nego godinu dana ranije. Uporedite ove podatke i očas ćete shvatiti gde je i koliko je mesto Novog Sada u ovoj priči. Uostalom dovoljno je samo setiti se danas gotovo anegdote od pre dve godine, kada se pročulo da je negde u gradu, na tajnoj lokaciji smešten holivudski glumac Kijanu Rivs. I zaista. Zbog digitalizacije njegovog lica za potrebe jedne od najpopularnijih video-igara na svetu ,,Cyberpunk 2077” jeste došao u Novi Sad. Sve zbog IT kompanija, iz najvećeg grada u Pokrajini, koja je  prva u svetu razvila tehnologiju za digitalizaciju ljudskog lika na osnovu snimljenih dinamičkih 3D podataka lica u pokretu. Može li dalje od ovoga!

IT struka je generalno poznata po visoko obrazovanim kadrovima i izuzetno plaćenim radnim mestima. Ako u razvoju ove priče učestvuje u obimu kojim učestvuje Novi Sad, dve stvari nameću se same po sebi. Veliki broj mladih uspešnih ljudi, privlači druge da budu uz njih. Nekoliko značajnih kompanija iz ove struke danas razmišlja da svoje poslovanje premesti u grad ispod Petrovaradinskog sata. Pamet i novac koji će sa sobom uneti, automatski pokreću bezbroj drugih stvari koje utiču na razvoj grada: Stanogradnju, infrastrukturu, kvalitet usluga, prodajnu mrežu od malih specijalizovanih radnji do šoping molova, turizam, industriju zabave… I sve se to u Novom Sadu vidi. Uostalom, evo još jednog podatka. Republički zavod za statistiku objavio je konačne rezultate popisa iz 2022. godine prema vrsti stambenih jedinica do nivoa naselja. Gledano po gradovima i opštinama, od popisa iz 2011. godine pa do prošle godine, u Novom Sadu je izgrađeno preko 33.000 kuća i stanova računajući grad i sva naseljena mesta! Tačnije, po popisu iz 2022. godine, u Novom Sadu je bilo 193.620 stanova, dok ih je 2011. godine popisano 160.282. Ako vam je tako lakše, grad je za samo jednu deceniju dobio onoliko stanova kuća koliko Ruma ili cela opština Kula imaju stanovnika. To je neverovatna ekspanzija. Na nju naravno utiču i drugi faktori, ali je zamajac koji je ovom usponu dao IT sektor nemerljiv. To se čak i simbolično da videti. Nakon što je izgorela zgrada bivšeg Radničkog univerziteta, narednih 20 godina bila je najvidljivi simbol propadanja. Onda ju je kupila kompanija „Vega IT“. Umesto sablasnog zdanja Radničkog, grad dobija 13 spratova sa 6.500 kvadratnih metara najmodernijeg poslovnog prostora u kojem će raditi 550 ljudi. Inače, procena je da u novosadskom IT sektoru radi oko 10.000 ljudi, sa primanjima koja su daleko iznad proseka.

Konačno, nad svim ovim podacima i svako od nas ponaosob, može da se zamisli. U svetu postoji samo 15 odsto kvalitetne radne snage, sa aspekta onih koji daju posao. Čak 61 odsto radne snage u svetu ne angažuje se na poslu. Što bi mi rekli, radi tek toliko da „odradi platu“. Konačno, četvrtina ljudi je potpuno odrođena od svog posla. Samo je fizički prisutna, bez ikakvog konkretnog učinka. Na nama je da sagledamo u kojem se smeru stvari razvijaju. Da procenimo svoje lične kompetencije i upitamo se u kojem od ovih „ešalona“ bismo voleli da se nađemo!

Novi Sad vam ovo pitanje svakodnevno postavlja.

 

Tekst: Nada Jokičić
Foto:Edin Hodžić

Projekat sufinansirao Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.
„Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, koji je dodelio sredstva.“


Možda vam se svidi...

Dobrodošli