Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Pečena patka

Ulazimo u mesec kada treba povesti računa o svečanim trpezama. Naime, u aprilu su oba Uskrsa koja se slave u Vojvodini. Možda je ovaj fantastični recept dobra zamena za klasične trpeze, gde jagnje ili prase imaju glavnu ulogu. Pročitajte, veoma je jednostavan, jedino što je bitno je da vaša rerna ima ventilator.

 

Sastojci:

  • Mlada patka, oko 3–3,5 kg
  • Malo maslinovog ulja
  • Obična i morska so

 

Priprema:

Patku iznutra posolite običnom solju nekoliko sati pre pečenja, ili, još bolje, veče pre pripreme, i ostavite u frižider.

Sat pre pripreme izvadite je i četkicom detaljno celu premažite maslinovim uljem. Onda je dobro posolite morskom solju, koja će se zbog ulja lepo i lako hvatati za kožu.

Patku zatim stavite u pleh u koji ste pre toga stavili žicu kako patka ne bi ležala na dnu pleha. Zagrejte rernu na 220 stepeni, s ventilatorom, i kada se ta temperatura dostigne, stavite patku i tako, bez otvaranja rerne, pecite 30 minuta.

Patka treba da postane žućkasta, a na dnu da se pojavi malo istopljene masnoće. Ako je patka bleda, ostavite je tako još 10–15 minuta, jer to ipak zavisi od rerne, ali i veličine patke. Kad procenite da je boja lepa, izvdaite i prelijte patku njenom masnoćom po grudima i batacima, pa je vratite u rernu, ovaj put na 160 stepeni, takođe uz ventilator.

Neka se tako peče dva i po sata, uz prelivanje njenom masnoćom svakih dvadesetak minuta. Kada je nakon toga izvadite, treba da bude divna, zlatnožuta, ali još uvek joj koža neće biti hrskava.

Patku zato opet vratite u rernu, uz ventilator, ponovo na 220 stepeni kao na početku, dvadesetak minuta, možda i pola sata, moraćete sami da procenite. Da je gotova, znaćete po tome što, kada je izvadite i lupnete po kožici, čuće se „hrskav“ zvuk.

Ostavite patku u sudu u kom se pekla, na rešetki, i blago je prekrijte alu-folijom, da se odmori, ali ne zatvarajte foliju, jer u tom slučaju kožica neće biti savršena.

Verovatno ste primetili da se ovako pripremljena patka ne okreće tokom pečenja. Ne brinite. Zbog ventilatora koji se koristi sve vreme tokom pečenja i deo koji je na rešetki biće lepo pečen, naravno, ne kao onaj odozgo, ali za uspeh projekta leđa patke su „žrtvovana“.

No, i ona se pojedu u slast, verujte nam.

Što se tiče priloga, predlažemo da pored patke ispečete nekoliko jabuka, a da li ćete od njih kasnije napraviti pire ili ćete ih poslužiti ucelo, stvar je ukusa. Pored jabuka, uz patku sjajno ide i sos od višanja ili kompot od breskve.

 

pripremila: Aleksandra Borđoški Karadžić

Možda vam se svidi...

Dobrodošli