Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Piletina sa prazilukom

Ako ste od onih koji misle da kod nas ne postoji nijedno vrhunsko jelo bez luka, prevarili ste se. Ovaj stari banatski recept, malo pojačan suvim začinom, najbolji je demanti tog stava, a praziluk je dostojna zamena za luk. Priprema je neverovatno laka, a rezultat još neverovatniji. Ako posle ručka ne sedate za volan, onda i neki dobar gutljaj treba predvideti.

Sastojci:

  • 8 bataka
  • 3 srednja praziluka
  • 3 dl milerama
  • Muskatni oraščić
  • Ulje, suvi začin

 

Priprema:

  1. U batake natrljajte vegetu i ostavite da stoje najmanje dva sata, a bilo bi najbolje da u frižideru odstoje celu noć.
  2. Praziluk isecite na kolutove i dinstajte ga na ulju dok ne postane mek, a zatim ga nalijte mileramom.
  3. Narendajte muskatni oraščić preko praziluka, i uz mešanje sačekajte da sve provri.
  4. Batake poređajte u dublju tepsiju jedan do drugog i prelijte ih dobijenom smesom od praziluka.
  5. Stavite ih u rernu koju ste prethodno zagrejali na 180‒200 stepeni i pecite 35–40 minuta, odnosno dok ne porumene.
  6. Služite uz krompir-pire.

 

pripremila: Aleksandra Borđoški Karadžić

Možda vam se svidi...