Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Potaž od karfiola

Nemojte misliti da ste kupili pogrešne novine. Neki francuski magazin ili tako nešto. Potaži se prave i u našim krajevima, i vrlo su ukusni. Jedan takav vam predstavljamo u ovom broju magazina, a pored toga što je izuzetno ukusan, ima i kvalitet plus – može se praviti od sastojaka koji su vam pri ruci. U krajnjoj liniji, reč potaž u slobodnom prevodu znači papazjanija. Idealno, a drugačije…

 

Sastojci (za četvoro):

  • 2 krompira srednje veličine
  • 1 veći luk
  • so
  • biber
  • vegeta
  • karfiol mali ili srednji, onako da bude 6–7 cvetova veličine šake
  • pavlaka za kuvanje (250 ml)
  • beli luk
  • limun

 

Priprema: 

Oljuštite krompir i crni luk i iseckajte ih na kocke (kao za pire). U dublji lonac ubacite isečeni krompir i luk, nalijte vrelom vodom da ogrezne, dodajte ravnu kašičicu soli, isto toliko vegete i dva prstohvata bibera.  Kuvajte dok krompir ne omekša toliko da viljuška može lagano da prođe kroz njega i ne dosipajte vode. U međuvremenu očistite karfiol i iscepkajte ga na male cvetove. Kada je krompir skuvan, dodajte vrele vode onoliko koliko želite da bude potaža. Ubacite karfiol. Kuvajte dok karfiol skroz ne omekša (10–15 minuta). U ovoj fazi probajte, pa procenite šta još treba da se doda od začina. Kada i karfiol smekša, sve to izmutite štapnim mikserom. Nakon toga dodajte celu pavlaku za kuvanje (neće biti previše, biće samo superkremasto) i jedan svež čen belog luka koji ćete narendati na najsitnije rende. Opet mikserom sve izmutite, da ne bi beli luk plivao po potažu. Potaž treba da bude gustine smese za palačinke, pa ako je previše gust, dodajte još malo vode. Na kraju dodajte malo limuna, ali ne previše. Potaž servirajte posut sa malo iseckanog svežeg peršunovog lišća.

 

pripremila: Aleksandra Borđoški Karadžić

Možda vam se svidi...

Dobrodošli