Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Džigerica s belim lukom

Teško da možete pronaći jeftiniju, a bolju namirnicu od svinjske džigerice. Kilogram u velikim marketima na akciji može da se kupi i za 99 dinara, ali ni cene u mesarama nisu mnogo više. Uz malo umešnosti, masti, brašna i belog luka − možete dobiti sjajan ručak ili večeru. Probajte, iznutrice su potpuno nepravedno potcenjene…

 

Sastojci:

  • 800 g svinjske džigerice
  • Mekog brašna po potrebi
  • So
  • Beli luk
  • Mleko
  • Mast

 

Priprema:

Džigericu isečenu na šnicle i očićenu od žila prelijte mlekom i ostavite da odstoji nekoliko sati, a može i celu noć u frižideru. Pre nego što počnete sa pripremom, u tiganju ugrejte mast tako da je bude toliko da ne prekrije džigericu, i naseckajte beli luk, da bude spreman u trenutku kad džigerica bude pečena.

Mast mora da bude dobro ugrejana, ali ne preterano vrela. Džigericu izvadite iz mleka i posušite kuhinjskim papirom, pa svako parče uvaljajte u brašno. Spuštajte jedno po jedno na toplu mast i pecite oko dva minuta s jedne strane. Zatim okrenite i pecite isto toliko drugu stranu. Ako vidite da se pojavljuju sokovi ili krv, slobodno obe strane još jednom zapecite. Ako niste sigurni da li je džigerica pečena, ubodite oštrim nožem ivicu, ukoliko nema krvi, znači da je gotova.

Izvadite je na kuhinjski papir da upije višak masnoće, posolite sa obe strane, pospite sitno seckanim belim lukom i servirajte uz pire ili neki drugi prilog.

 

pripremila: Aleksandra Borđoški Karadžić

Možda vam se svidi...

Dobrodošli