Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Spektakli – VIŠE OD OBIČNE PRIČE

Zapamtite ime ove manifestacije – “Kikinda open air festival”. U narednim godinama, ovaj događaj prerašće bez sumnje, u jedan od najprepoznatljivijih gradskih brendova

Kako je krenulo “Dani ludaje” naći će se izloženi ozbiljnoj pretnji! Uz malo vedrog raspoloženja, možemo konstatovati kako ova neprikosnovena manifestacija, koja je umnogome postala sinonim Kikinde, od ove godine dobija dostojnu konkurenciju. Naime, poslednjeg vikenda u avgustu, održan je prvi „Kikinda open air festival“. U doslovnom smislu, Festival kulture pod otvorenim nebom. Ali ne bilo kakav festival. Reč je o spektaklu, kojeg se bez imalo preterivanja, ne bi postidela nijedna prestonica u ovom delu Evrope. Prvog dana manifestacije, na kikindskom Gradskom trgu, kod Spomenika žrtvama fašizma, nastupila je “Gudačka reprezentacija Srbije”, koju je formirao naš proslavljeni violinista Stefan Milenković. Bio je to međutim samo uvod.

Centralni deo manifestacije zbio se druge večeri u nesvakidašnjem ambijentu kikindskog Starog jezera. A ruku na srce i samo zbivanje je bilo itekako nesvakidašnje. U okviru  koncerta ’’Rok opera’’, pod upravom dirigenta Fedora Vrtačnika, publika je imala priliku da čuje rok hitove svih vremena u posebnom simfonijskom aranžmanu. Nastupili su hor i orkestar Srpskog narodnog pozorišta i novosadski ’’Big bend’’ uz Bojanu Stamenov, Danku Adamov, Zorana Šandorova, Nikolu Mijića i Matju Zanatu kao soliste. Bio je to pravi muzičko-scenski spektakl. Ne bi li kulturu približila građanima, Kikinda je u doslovnom smislu otvorila vrata. Pa je tako, osim niza pratećih događaja, tri sata pred početak velikog koncerta, počeo i “Noćni bazar”, koji je doprineo da onih nekoliko hiljada posetilaca može da se okupi i dobro provede čitavo popodne i veče. Tu priliku, iskoristili su ne samo domaćini, a uz njih stanovnici Novog Sada, Zrenjanina, Subotice… već i gosti pristigli iz susedne Rumunije, odnosno naših gradova poput Beograda, Smedereva, Valjeva… Osnovna ideja i jeste da „Kikinda open air festival“ postane sinonim Kikinde. Baš onakav, kakav već gotovo 40 godina čine “Dani ludaje”. Sada već ona naša “pretnja” sa početka priče, mnogo realnije zvuči. Čitav događaj organizovao je Kulturni centar Kikinda, pod pokroviteljstvom lokalne samouprave. Svi programi u okviru festivala bili su besplatni.

I za kraj, u susret budućim festivalima, valja reći da je želja organizatora, da se kroz ovakve spektakle oživi potencijal čitave Kikinde, kojeg ona pre svega u kulturnom i turističkom smislu nesumnjivo ima. Ove godine recimo, hiljade ljudi prvi put su se uverile u lepotu ovdašnjeg Starog jezera. Ubuduće, na red će dolaziti druge atraktivne lokacije, kojih Kikinda ima, ali nisu dovoljno poznate i prepoznate. Sve u svemu, „Kikinda open air festival“ je mnogo više od obične priče u smiraj leta.

Tekst: Nada Jokičić
Foto: Edin Hodžić i ekipa VM

 


Projekat se sufinansira sredstvima iz budžeta Grada Kikinda.
„Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.“


Možda vam se svidi...

Dobrodošli