Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Čorba od ječma

Kad se spomene ječam, verovatno je svima prva asocijacija ‒ pivo. Ali, ječam je mnogostruko korisna žitarica, a koristi se još od neolita. U nekom razdoblju služio je čak i kao valuta.
Poput svih biljaka, ječam je prirodno bez holesterola i ima mali udeo masti. Pola čaše ječmenih zrna sadrži manje od pola grama masti i samo 100 kalorija, obiluje vitaminima B3 i B1, sadrži magnezijum, gvožđe, selen, pomaže u izbacivanju toksina iz organizma, čisti jetru, krvne sudove…
Sve ovo više je nego dovoljan razlog da skuvate ovu čorbu, a garantujem vam da to neće biti jedini put da ste je spremali!

 

Sastojci:

  • 125 g oljuštenog ječma
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 šargarepa
  • 1 koren peršuna
  • paštrnak
  • velika kriška celera
  • karfiol (6 cvetova)
  • šaka graška
  • šaka kukuruza
  • 5-6 grančica mirođije
  • veza peršunovog lista
  • kisela pavlaka po ukusu
  • so
  • suvi začin
  • kašika ulja

 

Priprema:

  1. Ječam dobro operite. Pritom šakama trljajte zrna, sve dok se voda ne razbistri (5‒6 puta menjajte vodu). Ostavite ječam tako naliven vodom u poklopljenoj posudi da nabubri preko noći.
  2. Sutradan očistite povrće i isecite sve na kockice.
  3. U dublji lonac sipajte malo ulja i stavite prvo crni luk da se prodinsta. Dodajte zatim šargarepu, peršunov koren, paštrnak i celer. Dinstajte otprilike pet minuta na tihoj vatri, posolite, a zatim ubacite i karfiol.
  4. Nakon još pet minuta dinstanja, procedite ječam i stavite i njega u lonac. Dodajte mirođiju i peršunov list, i nalijte sve sa dva litra vode. U ovom trenutku možete, ukoliko želite, dodati neki suvi začin ili još soli, po ukusu.
  5. Čorba treba da se kuva najmanje pola sata, odnosno dok se ječam ne raspukne.
  6. Tada dodajte kukuruz. Kuvajte čorbu sve dok ne dobije lepu gustinu. Ako vam se učini da je pregusta, slobodno dodajte vrele vode.
  7. Pred sam kraj dodajte grašak. Kuvajte još 10 minuta. Vodite računa da se grašak ne prekuva, jer njemu je dovoljno samo 10 minuta da bude savršeno mek i sladak.
  8. Skinite čorbu s ringle, dodajte kiselu pavlaku, dobro promešajte i služite je posutu sitno seckanim peršunovim listom.

 

pripremila: Aleksandar Borđoški Karadžić

Možda vam se svidi...

Dobrodošli