Punjene krompir-pogače
Recept pred vama je nešto sasvim novo. Ćureće ili pileće, a oni koji su probali kažu i mleveno meso – može biiti spakovano u testo od krompira i zapečeno u rerni. Šta god da izaberete, nećete se pokajati. Ako tražite nešto novo, a sjajno – spremajte odmah!
Sastojci:
- 600 g ćurećeg belog mesa
- 1 kg belolg krompira
- 300 g brašna tip-400 meko
- 2 pune kašike masti
- 3 kašikice soli
- Malo brašna za oblaganje šnicli
- Malo ulja
Priprema:
- Krompir operite i stavite da se kuva zajedno sa ljuskom u posoljenoj vodi.
- Dok se krompir kuva, blago istucite šnicle ravnim delom tučka za meso, posolite ih i tek malo umotajte u brašno i otresite višak. Pecite ih u tiganju, na veolma malo ulja, da tek blago porumene, praktično da ostanu bele. Ispečene šnicle stavite na stranu.
- Uključite rernu da se greje na 200 stepeni.
- Skuvan krompir oljuštite, ispasirajte viljuškom, pa mu dodajte prosejano brašno, so i mast.
- Rukama ili mikserom (koristeći metlice za testo) mesite testo od krompira, sve dok ne postane meko i ne prestane da se lepi.
- Ostavite testo da odstoji desetak minuta prekriveno čistom krpom.
- Podelite testo na dva dela i na pobrašnjenoj dasci razvucite ga oklagijom do debljine 2–3 milimetra.
- Za svaku šniclu vam treba duplo više testa od njene veličine, plus još nešto malo, kako bi je preklopili testom i zalepili ivice.
- Gotove šnicle u testu ređajte u suvu tepsiju i stavite ih da se peku u rerni koju ste prethodno zagrejali na 190 stepeni. Pecite ih dok ne porumene.
Ove pogače od krompira mogu da se peku i u dubokom ulju, ali onda u testo ne ide mast.