Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Punjene krompir-pogače

Recept pred vama je nešto sasvim novo. Ćureće ili pileće, a oni koji su probali kažu i mleveno meso – može biiti spakovano u testo od krompira i zapečeno u rerni. Šta god da izaberete, nećete se pokajati. Ako tražite nešto novo, a sjajno – spremajte odmah!

Sastojci:

  • 600 g ćurećeg belog mesa
  • 1 kg belolg krompira
  • 300 g brašna tip-400 meko
  • 2 pune kašike masti
  • 3 kašikice soli
  • Malo brašna za oblaganje šnicli
  • Malo ulja

Priprema:

  1. Krompir operite i stavite da se kuva zajedno sa ljuskom u posoljenoj vodi.
  2. Dok se krompir kuva, blago istucite šnicle ravnim delom tučka za meso, posolite ih i tek malo umotajte u brašno i otresite višak. Pecite ih u tiganju, na veolma malo ulja, da tek blago porumene, praktično da ostanu bele. Ispečene šnicle stavite na stranu.
  3. Uključite rernu da se greje na 200 stepeni.
  4. Skuvan krompir oljuštite, ispasirajte viljuškom, pa mu dodajte prosejano brašno, so i mast.
  5. Rukama ili mikserom (koristeći metlice za testo) mesite testo od krompira, sve dok ne postane meko i ne prestane da se lepi.
  6. Ostavite testo da odstoji desetak minuta prekriveno čistom krpom.
  7. Podelite testo na dva dela i na pobrašnjenoj dasci razvucite ga oklagijom do debljine 2–3 milimetra.
  8. Za svaku šniclu vam treba duplo više testa od njene veličine, plus još nešto malo, kako bi je preklopili testom i zalepili ivice.
  9. Gotove šnicle u testu ređajte u suvu tepsiju i stavite ih da se peku u rerni koju ste prethodno zagrejali na 190 stepeni. Pecite ih dok ne porumene.

Ove pogače od krompira mogu da se peku i u dubokom ulju, ali onda u testo ne ide mast.

pripremila: Aleksandra Borđoški Karadžić

Možda vam se svidi...