Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Ćufte s krompirom

Ako na sajtu coolinarika ukucate „faširane šnicle“ ili „ćufte“, dobićete ukupno neverovatnih 135 recepata. Ovo bi tamo bio tek 136. recept, ali, prema ukusu ćufti, verovatno među prvima. Ako ne i prvi. Zato ovih dana od svog mesara tražite pola kilograma mlevene svinjske plećke (ostale sastojke verovatno uvek imate kod kuće) i bogovski ćete ručati. Ako slučajno koja ostane, videćete… biće vam žao što ste većinu pojeli za ručak, jer je teško reći da li su bolje kada su tople ili hladne.

 

Sastojci:

  • 500 g svinjskog mesa
  • 1 srednja glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 1 veće jaje ili 2 manja
  • 2 parčeta starog hleba
  • 1 srednji krompir
  • So, biber, aleva paprika
  • Prezle
  • Mast za pečenje

 

Priprema: Sveže mleveno svinjsko meso (najbolje od plećke, a ako volite, može i mešano – pola svinjsko, pola juneće) stavite u sud u kom ćete napraviti smesu za faširane šnicle. Dodajte na kockice sitno iseckan crni luk, takođe sitno iseckan beli luk, jaje, dva parčeta hleba koja ste prethodno potopili u vodu i nakon toga dobro iscedili, te krompir koji treba da narendate na najsitnijoj strani rendeta (pre stavljanja u meso i njega dobro iscedite).

Smesu dobro posolite (najmanje jedna kafena kašičica), dodajte bibera po ukusu i dve pune kafene kašičice aleve paprike.

Sve dobro umesite, jer treba da dobijete kompaktnu smesu, a najbolje bi bilo da to uradite nekoliko sati pre prženja, i pokriveno lepljivom folijom ostavite u frižideru.

Neposredno pre formiranja faširanih šnicli nakvasite ruke, pravite male loptice i spljeskajte ih. Umotajte ih u prezle sa svih strana i pržite na ugrejanoj, ali ne vreloj masti, uz povremeno okretanje. Prilozi su stvar mašte i ukusa, mada je paradajz-sos tradicionalan dodatak, a mladi krompir se jednostavno sam preporučuje.

 

pripremila: Aleksandra Borđoški Karadžić

Možda vam se svidi...