Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Gundel palačinke

Ako vam je problem da skuvate puding jer to smatrate komplikovanim, okrenite narednu stranu magazina. Pravljenje ovih palačinaka složen je i zahtevan posao, ali rezultat je takav da već pri prvom zalogaju zaboravite na uložen trud. Zato, ne oklevajte. Pročitajte recept nekoliko puta da utvrdite redosled poteza, nabavite sve sastojke i obradujte sebe i one koje volite – a ne bi bilo loše da vam neko od njih i pomogne u pripremi ove poslastice!

 

Sastojci:

  • 12 palačinaka
  • 1,5 dl ruma
  • 40 g suvog grožđa
  • 20 g narandžine kore
  • 180 g mlevenih oraha
  • 1 dl slatke pavlake
  • 120 g šećera
  • 50 g putera (za prženje)
  • Cimet

 

Sastojci za čokoladni preliv:

  • 2,5 dl mleka
  • 1 štapić vanile
  • 30 g šećera
  • 100 g čokolade
  • 1,5 dl slatke pavlake
  • 3 žumanceta
  • 80 do 100 g šećera
  • 50 g kakaoa
  • 50 g brašna
  • 0,5 dl mleka

 

Priprema:

Dan ranije potopite suvo grožđe i narendanu narandžinu koru u rum i ostavite da prenoći.

Decilitar slatke pavlake stavite u sud da provri, a zatim dodajte orahe, šećer, malo cimeta, oceđeno suvo grožđe i narandžinu koru. Kuvajte minut do dva, sve dok se ne dobije kaša koja se može mazati (ako vam je masa previše gusta, razredite  s malo mleka). Ostavite da se prohladi i umešajte polovinu ruma u kom su stajali suvo grožđe i narandžina kora. Zatim ispecite 12 palačinaka i nafilujte ih pripremljenim filom. Urolajte ih i ostavite na toplom mestu (u rerni na 30 stepeni, pokrivene folijom). Sada napravite preliv tako što ćete 2,5 dl mleka, 30 g šećera i vanilu presečenu po dužini staviti da provri. Dok se to greje, u malom sudu istopite čokoladu, a od 1,5 dl slatke pavlake umutite čvrst šne i ostavite ga u frižider.

Zatim mikserom umutite na penasto tri žumanceta sa 80 g  šećera, pa dodajte 50 g kakaoa, 50 g brašna i 0,5 dl hladnog mleka. Tu masu stavite na ringlu i uključite da se greje, pa uz neprestano mešanje dodajte, u tankom mlazu, istopljenu čokoladu, a zatim i toplo mleko. Mešajte i zagrevajte do tačke ključanja, nipošto ne sme da proključa. Skinite s ringle i nastavite da mešate jedno vreme, pa prespite to u pripremljeni šne od pavlake, a zatim u sve to dodajte i drugu polovinu ruma.

U tiganju u kom ste rastopili puter sada sa obe strane ispržite palačinke koje ste izvadili iz rerne. Neposredno pred serviranje prelijte palačinke vrelim prelivom.

 

pripremila: Aleksandra Borđoški Karadžić

Možda vam se svidi...

Dobrodošli