Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Guščija džigerica (na Gošin način)

Ima onih koji ne vole spanać, ili rezance u mleku, nekima su sardine teškog mirisa, kažu da ima čak i onih koji ne vole meso… Odgovorno tvrdim da nema onih koji ne vole guščiju džirgericu. Na žalost, ima onih koji je nikada nisu probali jer je na ovim prostorima izuzetno retka, a samim tim i vrlo skupa. Ipak, budete li u prilici nemojte puno da razmišljate. Vredi svaku paru. Naravno, reč je o izgojenoj džigerici koju imaju samo kljukane guske (ako imate rodbinu na selu pravi je trenutak da ih se setite i raspitate se da li imaju kljukane guske). Prosečna težina jedne takve džigerice je oko 700-800 grama i vrlo se retko može naći na pijaci. Uz puno sreće zamrznutu možete da nađete u bolje snabdevenim marketima, a najsigurniji način je da „trkenete“ do Mađarske jer je ona tamo jedan od nacionalnih specijaliteta i može se mnogo češće naći u marketima tipa Cora ili Tesco. Čuli ste, sasvim sigurno za „Libo maj“. To je to. Ovako spremljena džigerica važi za toplo predjelo, ne zato što ne bi mogla da bude jelo već zbog svoje cene i lošeg svojstva da tokom pečenja značajno gubi na masi.

Satojci:

  • 1 guščija džigerica
  •  putera
  • 2 jabuke
  • 4 parčeta starog hleba

Priprema: U tiganju otopite puter i ugrejte na tek malo više od polovine mogućih podeoka (ako je od 1 do 4 onda 3, a ako je od 1 do 9 onda na podeoku 6). Putera u tiganju treba da bude toliko da on, kada stavite džigericu, dopre do  polovine njene debljine. Dok se puter greje odmrznuti libo maj isecite na parčad debljine prsta. Kada je puter ugrejan počinite da pečete džigericu. Tek kada je donja strana porumenela džigericu treba okrenuti. Povremeno protresite tiganj, i kada i druga strana porumeni, okrenite džigericu još jednom. U tom trenutku ona će se toliko skupiti (na žalost) da će u tiganju biti mesta za dva-tri koluta jabuke koji treba da budu nešto deblji od džigerice. Jabuku naravno pre pečenja u puteru treba očistiti i izvaditi semenke onim specijalnim okruglim alatom. Posle par minuta treba okrenuti jabuke i na njih staviti parčad hleba pethodno potopljena u puter u tiganju, da se malo ugreju i povuku topli puter u sebe. Tu već možete da izvadite džigericu, blago je posolite dok je vruća i odmah nakon toga izvadite i hleb. Na tanjir stavite prvo hleb, na njega pažljivo izvađene jabuke i na njih libo maj. U boljim restoranima (ako se odlučite za restoran preporučujemo ZAK u Novom Sadu) kao prilog služe sos od maline, a sasvim dobro će ići i mladi krompirići, krompir pire ili sveža salata koju najviše volite.

 

tekst i foto : Aleksandra Borđoški-Karadžić

Možda vam se svidi...