Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Jogurt kocke s jabukama

Jabuke su verovatno najzastupljenije voće na našim prostorima, a kad je nešto tako, sveprisutno, obično s vremenom postane neprimetno i nekako potcenjeno. Ipak, jabuke su odolele zubu vremena, ne samo zbog niske cene, njihovog pozitivnog uticaja na naše zdravlje i raznih ukusa različitih sorti, već i zbog toga što su nezamenjiv sastojak mnogih fantastičnih poslastica, pa i ovog kolača. To što se ove kocke prave s jogurtom da bi što duže ostale meke, neće vam mnogo pomoći. Ovaj kolač retko kad dočeka sledeći dan.

 

Sastojci za testo:

  • 3 cela jajeta
  • 1 čaša jogurta
  • 1 čaša (od jogurta) šećera
  • 1,5 dl ulja
  • 400 g brašna tip 400-meko
  • 1 prašak za pecivo

 

Fil:

  • 10 većih jabuka
  • 1 kašika griza
  • 5 kašika šećera

 

Za posipanje:

  • šećer u prahu

 

Priprema:

1. Oljuštite jabuke i tako cele stavite i u vodu u koju ste dodali kesicu limuntusa, da ih voda skroz prekrije.
2. U dubljoj činiji mikserom ulupajte jaja, postepeno dosipajte šećer, zatim jogurt i ulje, a na kraju prosejano brašno i prašak za pecivo. Kada se sve lepo sjedini, pola mase sipajte u namašćenu i brašnom posutu dublju tepsiju (dimenzija 20×35 cm) i pecite na 200 0C sve dok se odozgo ne uhvati tanka korica.
3. Za to vreme narendajte jabuke na krupno, i kad procenite da se korica na testu formirala, izvadite pleh iz rerne i na testo ravnomerno rasporedite narendane jabuke, pa ih pospite grizom i šećerom.
4. Preko toga sipajte preostalu količinu testa i pecite dok testo ne dobije zlatnožutu boju.
5. Gotov kolač pospite prah-šećerom, isecite na veće kocke, te poslužite uz crni čaj ili slatko vino.

 

pripremila: Aleksandra Borđoški Karadžić

Možda vam se svidi...