Čekić
U 105 brojeva na ovim stranama objavili smo gotovo isključivo dobro poznate recepte što se oslanjanju na tradiciju. Retka je prilika da vam predstavimo nešto sasvim novo i drugačije, a u isto vreme izvrsno. Danka Mudrinić, „duša“ čuvenog čenejskog salaša 137, prva je napravila ono što se u njihovom jelovniku zove čekić. Pa kad su već njene kolege ugostitelji pobedili sujetu i (pod, možda, nekim drugim imenom) iskopirali Dankin čekić, s njenim odobrenjem predstavljamo vam ovaj jednostavan recept. Čekić je, u suštini, toplo predjelo, a mnogi ga ponavljaju po nekoliko puta tako da glavno jelo nekad padne u zaborav.
Sastojci:
- 20 suvih šljiva bez koštice
- 20 komadića tvrdog žutog sira (ementaler, trapist, gauda…) veličine koštice šljive
- 20 tankih listova dimljene slanine
- 20 čačkalica
Piprema:
Šljive bez koštice već imaju rupu, tako da je u njih lako staviti kockicu sira. Nakon toga svaku uvijte u slaninu i probodite, tačnije – učvrstite slaninu čačkalicom. Čekiće možete spremati u tiganju s ravnim dnom, koji treba da bude dobro zagrejan, ali i na roštilju, zavisi od prilike. Kada je tiganj vreo, ili žar takav da ruku nad njim ne možete držati duže nego što izbrojite do pet, počnite pečenje. Zbog čačkalice ne možete previše okretati čekiće, ali polako, s jedne pa s druge strane, dok slanina počne da otpušta masnoću i menja boju – specijalitet je gotov. Ništa lakše, a tako ukusno!