Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Kolač s višnjama

Kao prvo, domaćice obožavaju da prave ovaj kolač, jer je gotov za pola sata, a kao drugo, i verovatno važnije − nema osobe koja ne voli ovu poslasticu. Budući da je sezona višanja pri kraju, možete ga praviti i sa drugim voćem. Ne bi bilo loše ni da nacepate višanja za zimu i zamrznete ih… Ipak su tako mnogo povoljnije od kupovnih, zaleđenih.

Sastojci :

  • 250 g šećera
  • 4 cela jajeta
  • 1 dl ulja
  • 2,5 dl jogurta
  • 350 g brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 350−400 g cepanih višanja
  • šećer za posipanje višanja
  • 2 vanil-šećera
  • šećer u prahu

 

Priprema:

Izlupajte jaja u dubljoj posudi i dobro ih umutite mikserom. Postepeno dosipajte šećer i mutite mikserom dok ne dobijete gustu penu. U nju polako dodajte ulje, zatim jogurt, prosejano brašno i prašak za pecivo.

Uključite rernu da se greje na 200°C.

Sipajte testo u tepsiju veličine 33×24 cm (obložite je pokvašenim, a zatim isceđenim pek-papirom ili je premažite mašću i pospite brašnom).

Višnje pospite šećerom i vanil-šećerom (količina šećera po ukusu), a zatim ih samo „pobacajte“ po testu.

Stavite kolač u rernu i smanjite temperaturu na 180°C. Pecite sve dok ne dobije zlatnobraon boju.

Gotov kolač odmah pospite vanil-šećerom, a kad se malo prohladi, i šećerom u prahu.

 

pripremila: Aleksandra Borđoški Karadžić

Možda vam se svidi...