Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Lenkini keksi

Ako se slažete da je lepota u jednostavnosti, onda ćete obožavati ovaj recept. Inače, on ne nosi ime po nekoj staroj gospođi Lenki, koja ga je nekada izmislila, već po jednoj maloj Lenki, koja ga toliko voli da stalno traži da se keks pravi! Verujemo da ćete ovaj jednostavan keks zavoleti i vi i vaši ukućani, jer u sebi nosi divne arome. U svakom slučaju, za ovih 130 brojeva Vojvođanskog magazina ovo je prvi slatkiš u koji ide čaj…

 

Sastojci:

  • 150 g putera
  • 4 jajeta
  • 200 g brašna tip 400 meko
  • 2 ravne kašičice ruskog čaja ili 2 kesice Earl Gray čaja
  • 180 g šećera
  • Kora pola limuna
  • Kora pola mandarine
  • Prstohvat soli

 

Priprema:

Uključite rernu da se greje na 220 stepeni i počnite da pravite keks. Rastopite puter i u njega sipajte ruski čaj pa ostavite da odstoji (ako koristite Earl Gray otvorite kesice i sipajte sadržaj u puter). Kad čaj odstoji par minuta u toplom puteru, procedite ga i u njega dodajte šećer, na najsitnije narendane kore limuna i mandarine, prstohvat soli i sve dobro umutite mikserom. Uz stalno mućenje dodajte jaja i prosejano brašno, a kad masa postane kompaktna, keks je spreman za oblikovanje i pečenje. Testo koje je gotovo tečno sipajte kašikom u namašćene i pobrašnjene modle. Pecite svega 5 do 7 minuta. Izvadite ih i probajte. Najlepši su topli, a uvek sjajni uz čaj.

 

pripremila: Aleksandra Borđoški Karadžić

Možda vam se svidi...

Dobrodošli