Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Pastirska pita

Ovaj starinski recept koji vam donosimo u originalu nosi u sebi dozu misterije, jer svako normalan mora se zapitati kako su pastiri, nomadi koji čuvaju stoku, uspevali da naprave ovaj ukusni ručak. Morali su imati malo supe od juče, pavlaku, brašno… mnogo toga. No, ne treba tražiti dlaku u jajetu, jer je reč o sjajnom zalogaju. Probajte!

 

Sastojci:

  • 500 g svinjskog mlevenog mesa (može i mešano)
  • 4 velika krompira
  • 1 velika glavica crnog luka
  • 3‒4 čena belog luka
  • 2 kašike paradajz pirea
  • 3 kašike oštrog brašna
  • 1,5 dl ulja
  • 3 šake graška
  • 1,5 dl bujona
  • 6 dl kisele pavlake
  • 100 g rendanog kačkavalja
  • So, biber, pola kašike suvog začina

 

Priprema:

  1. Iseckajte luk na kockice i dinstajte ga na ulju dok ne postane staklast.
  2. Izdinstanom luku dodajte mleveno meso i dinstajte ga sve dok meso ne postane rastresito. Po ukusu dodajte so, biber i suvi začin.
  3. Nastavite da dinstate, dodajte brašno, pa promešajte i dospite bujon i paradajz pire. Krčkajte na laganoj vatri uz povremeno mešanje dok se fil ne zgusne.
  4. Sada dodajte grašak, promešajte i masu sipajte u dublju tepsiju.
  5. Na meso poređajte red krompira isečenog na kolutove, koji ste prethodno posolili, i premažite ga pavlakom.
  6. Zatim poređajte još jedan red krompira, opet prekrijte slojem pavlake i malo posolite.
  7. Stavite tepsiju u rernu koju ste zagrejali na 180 °C i kad počne da rumeni, izvadite je i jelo pospite rendanim kačkavaljem.

Ukupno vreme pečenja je 45 do 60 minuta, zavisno od rerne.

 

pripremila: Aleksandra Borđoški Karadžić

Možda vam se svidi...

Dobrodošli