Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Pužići

Nemojte da vas ovaj recept uplaši. Na prvi pogled stvarno deluje zahtevno, ali zapravo nije. A pužići su takva poslastica, da se svaki trud oko njih isplati. Naravno, kao i svako ukiselo testo, najlepši su vrući, a po pravilu i ne dočekaju da se ohlade. Mogu se praviti i s margarinom, ali puter je puter.

Sastojci:

  • 2 žumanceta
  • 3 kašike šećera
  • 4 dl mleka
  • ½ svežeg kvasca
  • 450 g putera
  • ½ kg brašna tip 400 meko
  • 125 g šećera
  • Za preliv:
  • 2,5 dl mleka
  • 4 supene kašike šećera

Priprema:

Žumanca penasto umutite mikserom s tri kašike šećera.

Zagrejte mleko da postane blago mlako i odvojte jedan decilitar u koji ćete staviti izmrvljeni kvasac i malo šećera (da kvasac nadođe). Kada kvasac nadođe, sipajte ga u prosejano brašno i polako dodajte umućena jaja, 50 grama putera koji je stajao na sobnoj temperaturi i preostalo mleko. To onda ručno mesite 20 minuta, ili 10 minuta mikserom, jer je neophodno da se testo dobro izradi. Kada testo počne da se odvaja od zidova pusude, prekrijte ga krpom ili providnom folijom i ostavite sat vremena da naraste.

Dok testo narasta, umutite 400 grama putera sa 125 grama šećera „na penasto“, što znači da treba dobro umutiti, jer ćete time kasnije premazivati testo.

Nadošlo testo podelite na dva dela i formirajte dve jufke. Prvu jufku razvijte oklagijom na sasvim tanko i premažite je polovinom prethodno razmućenog putera. Uvijte testo u štrudlu i iscite je na 15 komada. Isto to uradite i s drugom jufkom.

U tepsiju u koju ste stavili pek-papir ređajte pužiće, jedan do drugog, prekrijte krpom i opet ostavite na sat vremena da se testo u tepsiji odmara.

U međuvremenu zagrejte rernu na 200 stepeni i pripremite preliv tako što ćete 2,5 dl mleka pomešati sa 4 supene kašike šećera.

Nadošle pužiće stavite da se peku dok ne porumene. Pri samom kraju pečenja izvadite tepsiju i pužiće prelijte prelivom od mleka i šećera i vratite u rernu još 5-6 minuta.

Kada se prohlade, možete ih posuti prah šećerom.

pripremila: Aleksandra Borđoški-Karadžić

Možda vam se svidi...

Dobrodošli