Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Petrovaradinske krmenadle

Ako želite da unesete promene u standardni jelovnik, a niste ljubitelj komplikovanih recepata – evo jednog savršenog. Baziran je na krmenadlama i luku, tako da će biti drag svima koji meso smatraju osnovom ljudske ishrane. Napisali smo da je za pripremu potrebno šest vratnih krmenadli, ali gotovo jednako dobro mogu da posluže i obične, kratke krmenadle.

 

Sastojci:

  • 6 vratnih krmenadli
  • 3 luka srednje veličine
  • So, suvi začin
  • Ulje za pečenje

 

Priprema:

Izlupajte krmenadle, ali da ne budu previše tanke. Malo ih posolite i preko toga na obe strane utrljajte vegetu. Nje, za razliku od soli, ne treba da bude malo. Ostavite ih da odstoje, a za to vreme očistite luk i naseckajte ga „na trepavice“. Krmenadle treba da odstoje najmanje petnaestak minuta, a najbolje bi bilo da odstoje pola sata. Priprema počinje tako što u tiganj stavite ulja da prekrije dno, ugrejete ga na srednoj vatri (5 od 9, ako imate takav šporet) i ubacite luk. Procenite koliko će tura biti potrebno peći, pa spram toga podelite luk. Dinstajte ga tek da se malo zastakli i onda ga sklonite u stranu tiganja, ubacite meso, a luk prebacite preko njega. Svaki put pre okretanja mesa sklonite luk na stranu pa ga vratite. On će se tako postepno i lagano peći, puštati aromu i oplemeniti meso, a neće izgoreti. Okrenite meso onoliko puta koliko procenite da je potrebno, što u suštini zavisi od njegove debljine. Nemojte se libiti da ga okrećete, ako je potrebno i 7–8 puta. Kada procenite da je meso gotovo, izvadite ga, kao i sav luk, koji potpm stavite preko mesa. U tiganj zatim dospite ulja, zagrejte ga i ponovite postupak koliko je puta potrebno.

Krmenadle služite uz pire krompir ili neki drugi prilog koji volite.

 

pripremila: Aleksandra Borđoški Karadžić

Možda vam se svidi...

Dobrodošli