Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Kuglof s malinama

Svet je, nažalost, pun predrasuda. Jedna od tipičnih jeste i ona da se kuglofi vezuju za zimu, božićne i novogodišnje praznike. Srećom, postoje i ljudi koji su iznad toga, kao što je naša čitateljka Anica iz Subotice, koja nam je poslala ovaj fantastičan recept za kuglof s malinama, kojih je sve više na našim pijacama. Priprema je brza i jednostavna, a rezultat kraljevski.

Sastojci:

  • 350 g brašna
  • 20 g skrobnog brašna
  • 5 jaja
  • 230 g putera
  • 100 g čokolade  za kuvanje
  • 1 vanilin šećer
  • 2 kašike ruma
  • kora jednog limuna
  • 1 prašak za pecivo
  • 260 g šećera
  • 200 ml kisele pavlake
  • 2 kašike mleka
  • 300 g malina

Za preliv:

Čokolada za kuvanje ili šećer u prahu

kuglof-sa-malinama-1Priprema: U sudu za mešenje izmiksajte puter i šećer, a kada se spoje, postepeno dodajite jedno po jedno jaje, kiselu pavlaku, brašno, prašak za pecivo, skrobno brašno, rum i narendanu koru limuna. Kad se sve dobro spoji, odvojte trećinu testa i u njega dodajte mleko i otopljenu čokoladu. Inače, čokoladu vrlo lako možete otopiti ako je dobro usitnite, stavite u najlon kesu i umočite u vruću vodu 5-6 minuta.

Kada ste i to sjedinili, u svetli deo budućeg kuglofa lagano varjačom umešajte maline i naspite sve u kalup za kuglof koji ste prethodno dobro podmazali. Kada beli deo ove poslastice „legne“ u kalup, na njega naspite onu trećinu u kojoj je čokolada i lagano izmešajte nekom dugačkom iglom.

Kuglof pecite sat vremena u rerni koju ste prethodno zagrejali na 180 stepeni. Nakon pečenja kuglof izvadite iz kalupa (ispašće lako ako ste dobro namastili) i ostavite da se ohladi. Nakon toga možete ga preliti glazurom od čokalade i ukrasiti malinama, ili ga samo pospite šećerom u prahu.

pripremila: Aleksandra Borđoški-Karadžić

Možda vam se svidi...