Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Slana torta

[drropcap]P[/dropcap]ovremno nas na sajtu kritikujete što ne objavljujemo više recepata za torte pa zato evo jedne, ali slane. Idealna je za druženja – od dečijih okupljanja do kartanja s komšijama ili neku od slava koje dolaze. U isto vreme, videćete kada pročitate recept da daje punu slobodu kreacije. Možete dodati ajvar, jedan red kobasica, barena jaja, sve što volite. Najbitnije je da hleb bude bez korice, ili da je odstranite. Uživaćete zagarantovano. Ide uz sve oblike kuvanih vina, rakije, piva ili sokova, zavisno od gostiju.

 

Sastojci:

  • 500gr hleba bez korice
  • 250gr gauda sira
  • 220 gr parizera ili šunkarice
  • 50gr majoneza
  • 500gr pavlake za fil + 200gr pavlake za premazivanje
  • 140gr kiselih krastavaca
  • So, biber
  • Par kapi limuna

 

Priprema:

Na krupno rende izrendajte sir, parizer i kisele krastavce i sve sipajte u veću činiju. Dodajte pavlaku i majonez i dobro izmešajte. Zatim posolite i pobiberite po ukusu i začinite se par kapi limuna.

Mi smo koristili italijanski hleb za sendviče Tramezzino, ali možete koristiti bilo koji tanak tost ili izrezati običan hleb na debljinu 5 milimetara i odstarniti mu koricu.
Ređajte u krug kao što smo mi uradili ili pravite pravougaonu tortu, kako vam volja. Filovanje počnite slojem hleba nanesite namaz i tako dok ne potrošite sve sastojke. Poslednji sloj treba da bude hleb na koji ćete premazati pavlaku odvojenu za to, a možete je namazati i sa strane da izgleda baš kao prava torta. Ukrasite po želji u zavosnosti od prilike za koju je spremate.

 

pripremila: Aleksandra Borđoški Karadžić

Možda vam se svidi...

Dobrodošli