Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Kitnikez

Mnogi tvrde da je ovo najstariji vojvođanski slatkiš, jer je na ove prostore stigao sa dvora Marije Terezije, koja ga je, kako tvrde istoričari – obožavala. U prevodu sa nemačkog ovo bi bio sir od dunja, a možete ga pripremiti izuzetno lako. Ovaj čvrsti žele je poseban i zato što može vrlo dugo da stoji, svakako cele zime, pa i duže. Način njegove pripreme vezuje se za daleki peti vek, kada je prvi put opisan u jednom rimskom kuvaru.

 

Sastojci:

• 1 kg dunja (ili dunjaca)
• 750 g šećera, ako su dunje (za dunjce treba 1 kg šećera)
• 1 limun
• 100 g oraha, po želji

 

Priprema:

1. Dunje dobro operite, a zatim ih isecite na kockice. Izbacite samo semenke, a koru i jezgro ne bacajte, jer oni sadrže pektin za zgušnjavanje.
2. Iseckane dunje prelijte vodom da ogreznu, nacedite limunov sok iz pola limuna, a od druge polovine isecite tri kotura limuna zajedno sa korom, te ubacite u vodu i kuvajte sve zajedno dok dunje skroz ne omekšaju.
3. Skuvane dunje ispasirajte kroz sito za pasiranje paradajza. Možete koristiti i štapni mikser ukoliko ga imate, ali ih svakako nakon toga propustite kroz cetku ili sito.
4. U ispasirane dunje dodajte šećer i kuvajte sve dok se masa ne stegne (trebalo bi da bude čvršća od džema, pekmeza i sličnih slatkih mazalica) i uz neprestano mešanje pratite kako se masa steže. Gotovo je kad vidite da varjača ostavlja „prazan trag“.
5. Dobijenu masu možete pomešati sa seckanim lešnicima ili orasima (ko voli).
6. Sledi pretakanje dobijene mase u pleh, kalup, modle… koji su prethodno pokvašeni ili nauljeni.
7. Kada se dobro ohladi, kitnikez istresite iz pleha, kalupa, modli; nasecite ga, a ukoliko želite, pospite ga prah-šećerom i uvijte u masni papir.
8. Gotov kitnikez smestite na neko suvo i hladno mesto u kući, da tu odstoji nekoliko dana.

 

pripremila: Aleksandra Borđoški Karadžić

Možda vam se svidi...

Dobrodošli