Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Brza čokoladna torta

Ima onih koji tvrde da je pravi auto onaj nemački, orden crnogorski, a torta – čokoladna. Ljubitelji torti znaju da uživaju i u onima bez čokolade, ali ovu svakako ne treba preskočiti. Recept je izuzetno jednostavan, a rezultat spektakularan. Neki je zovu i muška torta od čokolade, jer je i muškarci bez iskustva s lakoćom naprave. Još se lakše i pojede.

 

Sastojci:

  • 150 g šećera
    140 g putera
  • 140 g čokolade za jelo i kuvanje
  • 140 g mlevenih oraha
  • 6 celih jaja

 

Priprema:

  1. Čokoladu rastopite na pari ili u mikrotalasnoj pećnici.
  2. Odvojte žumanca od belanaca.
  3. Šećer i puter umutite mikserom i postepeno dodajte žumanca, pa mutite sve dok masa ne postane penasta.
  4. U umućenu smesu dodajte rastopljenu čokoladu i sve dobro umutite.
  5. Od mase koju ste dobili uzmite jednu veliku šolju smese i ostavite sa strane.
  6. Belanca umutite u čvrst šne i dodajte ih u masu za tortu, pažljivo mešajući; postepeno dosipajte mlevene orahe.
  7. U namašćenu i pobrašnjenu modlu prečnika 27 cm sipajte smesu i pecite je na 180 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni, sve dok drveni štapić koji ubodete u tortu ne počne da izlazi suv. U zavisnosti od rerne, to je otprilike četrdesetak minuta.
  8. Pečeno testo prepolovite na pola, nafilujte ga smesom iz šolje, preklopite i odozgo tortu pospite prah-šećerom, čokoladnom glazurom (gotova Menaž glazura je idealna) ili narendanim orasima.

 

pripremila: Aleksandra Borđoški Karadžić

Možda vam se svidi...