Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Baba Đuđin šaran

Februar u svom imenu ima čak dva slova R, tako da je pravi trenutak da se jede riba. Ako imate dobar aspirator, nemojte ni trenutka razmišljati. Ovako pripremljen šaran je neponovljiv zalogaj. Ako mislite da i nije neki problem ispeći ribu, varate se. Ali ima u ovom receptu naše verne čitateljke Đuđe i poneka mala tajna. Mala, ali presudna. Pred vama je recept za najboljeg pečenog šarana kog ste ikad probali.

 

Sastojci:

  • 1 šaran oko 2,5 kg
  • 200 g brašna TIP 400 meko
  • 1 supena kašika aleve paprike
  • So, Vegeta
  • Ulje

 

Priprema:

Ako kupujete šarana, zamolite prodavca ne samo da ga očisti, već ako zna, može i hoće – i da ga oguli. Kako bilo, isecite ga na šnicle debljine prsta, ili, ako vam je sve ovo komplikovaono, kupite već isečene „potkovice“. Što se glave i repa tiče, možete od njih napraviti malu riblju čorbu, ali o tome drugi put.

Kako god da ste došli do šaranskih šnicli, prvo vegetom (ili nekim drugim suvim začinom koji koristite) namažite unutrašnju stranu potkovice. Sa svih drugih strana blago posolite. Stavite u dublju činiju i odmah promešajte pa ostavite da stoji pola sata.

Za to vreme u plićoj posudi ili dubokom tanjiru pomešajte brašno i alevu papriku.

Odstojalu ribu još jednom promešajte i onda jedno po jedno parče sa svih spoljnih strana dobro umešajte u pripremljenu mešavinu brašna i aleve paprike i odložite na dasku. Ona unutrašnja strana potkovica na kojoj je vegeta ne mora se bogznakako valjati u brašno, biće dovoljno onoliko koliko se samo uhvati. Kod preostalih strana nemojte štedeti smesu brašna i aleve paprike, treba dobro da pokriju ribu.

Kad operete ruke, u veći tiganj sipajte ulje tako da ga bude više od debljine ribe; ako je riba debela jedan prst, ulja treba da bude dva prsta. Zagrejte ulje toliko da peče šaku kad je stavite iznad njega i onda pažljivo s dve viljuške ili lopaticom spuštajte ribu u tiganj. Čim spustite sve komade, smanjite jačinu ringle, ako imate šporet s podeokom do 6, smanjite na 4. Pomalo drmajte tiganj i povremeno viljuškom izdignite ribu, pa kada se stvori žuta korica, pažljivo je okrenite. Kad i ta druga strana požuti, ponovo prevrnite ribu i polako, nežno, viljuškom pritisnite, postepeno prelazeći celu površinu, kako bi voda izašla iz nje. Dok to radite, riba će karakteristično da „cvrči“. Kad svu parčad dobro ispritiskate, ponovo okrenite ribu pa ponovite postupak i s druge strane.

Okrenite ribu i treći put i pržite dok boja ne bude onakva kako vam se najviše sviđa, s obe strane. Neko voli tamnije, neko svetlije, riba će do tada biti pečena, pa je to stvar ukusa. Kad izvadite prvu turu, ponovo uključite ringlu na najjače i ponovite sve dok sva riba ne bude pečena.

 

pripremila: Aleksandra Borđoški Karadžić

Možda vam se svidi...

Dobrodošli