Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Bajadere

Dolazi vreme slava i sitnih kolača, a šta je bolje od domaćih bajadera? Prave se vrlo lako, mnogo su bolje od bilo kojih kupovnih i sigurno neće ostati neprimećene. Po ovom receptu, u osnovi bajadera jesu orasi, ali sasvim sigurno možete koristiti i bademe ili lešnike. Verujte, ni Kraš ih se ne bi postideo!

Sastojci:

  • 400 g šećera
  • 150 g mlevenih oraha
  • 150 g mlevene plazme
  • 1 margarin (preporučujemo Dijamant)
  • 200 g čokolade za kuvanje (preporučujemo Menaž)
  • 3 kesice vanil-šećera
  • Šećer, voda

Priprema:  Šećer stavite u posudu za pripremu, dospite sedam supenih kašika vode i uz mešanje kuvajte dok ne provri. Smaknite šećer na stranu i u njega dodajte orahe i plazmu. Dobro promešajte i nakon toga dodajte margarin koji ste, radi lakšeg mešanja, prethodno usitnili. Kada masa postana homogena, podelite je na dva jednaka dela. U prvi, dok je još topao, umešajte 100 grama čokolade za kuvanje, a u drugi vanil-šećer. Kada procenite da su obe smese homogene, pripremite posudu koja nije suviše velika, jer od toga zavisi debljina bajadera. Posudu tanko namažite margarinom da bi se kocke lakše vadile i na dno rasporedite smesu sa čokoladom. Pritisnite je rukom da bude ravna i na nju stavite smesu s vanilom, pa ponovite postupak. Kada sve dobro izravnate i spojite, vreme je za glazuru.

Drugih 100 grama tvrde čokolade, dve kašike šećera i jednu kašiku vode stavite u sud. Postavite ga na blagu vatru i uz mešanje sačekajte da se čokolada istopi i sjedini sa vodom i šećerom. Kad provri i malo se zgusne, premažite bajaderu glazurom i ostavite da se ohladi.

Secite na kocke ili šnite veličine koja vam odgovara. Pohvale neće izostati.

pripremila: Aleksandra Borđoški-Karadžić

Možda vam se svidi...

Dobrodošli