Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Fruling supa

Mada u imenu ove supe stoji „prolećna“, sada je zapravo trenutak da je napravite. Svi sastojci, osim graška, su dostupni sveži i ukusni, tako da ćete uživati u svakom zalogaju. Priprema je izuzetno laka i brza, a najkomplikovaniji deo jeste napraviti spisak za pijacu. Nove generacije spisak prave tako što telefonom slikaju sastojke iz recepta. Probajte i vi tako i supa će brzo zamirisati vašim domom.

 

Sastojci:

  • 1 srednji crni luk
  • 4 čena belog luka
  • 1 veća šargarepa
  • 1 koren peršuna
  • ½ paštrnaka
  • 1 manja cukini tikvica
  • 2 šake boranije
  • 2 šake graška
  • 2 šake kukuruza šećerca
  • 1 krompir
  • 1 veza peršunovog lista
  • 2 do 3 supene kašike ulja
  • 1 uvrh puna kašika suvog začina

 

Priprema:

Sve povrće iseckajte na veličinu zrna graška i stavite na dno lonca u kom ćete kuvati supu. Na to sipajte ulje, dodajte suvi začin i uz stalno mešanje dinstajte na srednjejakoj vatri 5 minuta. Zatim nalijte dve litre tople vode, ubacite sitno iseckano peršunovo lišće i kuvajte dok povrće ne omekša. Zavisno od jačine vatre, za kuvanje će vam trebati oko 30 minuta. Kada je povrće skuvano, probajte supu i posolite po ukusu.

Po želji, u supu možete ukuvati knedle koje ćete napraviti od jednog jajeta, jedne kašike mlake vode i brašna, tako da testo bude vrlo meko. Iscepkajte knedle kafenom kašikicom ili ih propustite kroz rupičasto rende za knedle.

 

pripremila: Aleksandra Borđoški Karadžić

Možda vam se svidi...