Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Puslice

Puslice su tako odomaćena poslastica, da je mnogi smatraju našim specijalitetom. Međutim, još u 18. veku izmislio ih je čuveni italijanski kuvar Gasparini, koji je svoje prve puslice napravio u malom švajcarskom mestu Meiringen. Ovo nije njegov originalni recept, jer se italijanske puslice prave tako što se peni od belanaca dodaje vreo sirup od šećera i one su nešto mekše od naših, domaćih… Ima i onih koji puslicama na vrh stavljaju jezgro oraha… a ako se budete držali ovog jednostavnog recepta, bićete začuđeni kojom brzinom nestaju sa stola. Jednostavno – neodoljive su.

 

Sastojci:

  • 4 belanceta
  • 250 g prah šećera
  • Sok od pola limuna
  • Jestiva boja (po želji)

 

Priprema:

Najbolje je da jaja izvadite iz frižidera sat vremena pre pripreme, kako ne bi bila suviše hladna, bolje će se umutiti. U svakom slučaju, belanca moraju biti perfektno odvojena od žumanaca, jer se šne za puslice neće dobro umititi ako u njega upadne i najmanji delić žumanceta. Mikserom na maksimalnoj brzini mutite samo belanca dok potpuno ne pobele i postanu čvrsta. Tek tada postepeno dodajte prah šećer i kada dobijete čvrst šlag, uspite i sok od pola limuna.

Ako želite da napravite puslice u više boja, kada završite mućenje šnea, u deo koji ste odvojili dodajte boju za hranu koju možete pronaći u bolje snabdevenim prodavnicama.

Poslastičarskim špricem na pek-papir istisnite puslice i stavite u rernu koju ste prethodno zagrejali na 100 stepeni. Pecite ih dok sa donje strane ne postanu žućkaste. Ukoliko imate rernu s ventilatorom, uključite tu funkciju, jer će to najbolje isušiti puslice.

 

pripremila: Aleksandra Borđoški-Karadžić

Možda vam se svidi...

Dobrodošli