Citron pita

Ako volite lagane deserte, ovaj kolač ćete obožavati. Erotični miks čokolade i limuna. Limun vas diže u nebesa, a čokolada vas vrti poput tornada. A sve to uz prhkavo, a meko testo, koje drži kontru. Pa, zaigrajmo ovaj put na tu žicu!
Testo:
- 1/2 kg brašna tip 400-meko
- 180 g putera
- 180 g šećera
- 1 prašak za pecivo
- 2 žumanceta
- 1,5–2 dl mleka
Fil:
- 1/2 l mleka
- 2 supene kašike šećera
- 4 supene kašike griz brašna
- 250 g putera
- 250 g šećera
- pola limuna (sok)
- 60 g čokolade za jelo i kuvanje
Čokoladna glazura:
- 60 g čokolade za jelo i kuvanje
- 4 supene kašike šećera
- 4 supene kašike vode
Priprema:
- Omekšali puter izmešajte sa šećerom, dodajte žumanca, i uz mešanje mikserom postepeno dosipajte malo mleka, malo prosejanog brašna i prašak za pecivo, sve dok ne utrošite sve sastojke.
- Umešeno, meko testo, podelite u tri ljufke.
- Svaku ljufku razvucite oklagijom na veličinu tepsije, koju treba namazati mašću i posuti brašnom. Jednu po jednu, kore pecite na 175 oC dok blago ne porumene. Ako imate ventilatorsku rernu, možete ih peći sve tri odjednom.
Dok se kore peku, pripremite fil.
- Sipajte mleko u dublju šerpu, dodajte 2 kašike šećera i griz brašno. Polako kuvajte smesu uz neprestano mešanje, na srednjoj temperaturi sve dok ne dobijete gusti krem.
- Posebno umutite 250 g omekšalog putera sa 250 g šećera u penastu smesu i kada se krem koji ste skuvali ohladi, umešajte u njega umućenu masu da se sve lepo sjedini.
- Fil podelite na dva jednaka dela.
- U prvu polovinu dodajte limunov sok i malo narendane kore limuna.
Izmešajte da se sjedini.
- U drugu polovinu dodajte istopljenu čokoladu (topite je iznad pare).
Takođe izmešajte da se sjedini.
- Postavite donju koru na tacnu za serviranje i preko nje namažite čokoladni fil. Preko toga stavite drugu koru i premažite je filom od limuna.
Zatim stavite i treću koru i premažite je glazurom od čokolade. Ako nemate vremena, preporučujem Menaž čokoladnu glazuru u čašici, odlična je i lako se koristi!