Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Domaće piškote

Koliko vam se puta u životu desilo da vam se jede nešto slatko, a da nemate ništa kod kuće. Jedno od mogućih rešenja jesu domaće piškote, divan keks nastaou Italiji još u 14. veku. Sedam vekova izdržale su napade raznoraznih poslastica i ponosno žive svoj život na stolovima širom sveta u osmom veku svog postojanja. Vredi probati nešto sa tolikom tradicijom, zar ne? Priprema traje samo 10 minuta, a isto toliko i pečenje.

 

Sastojci:

  • 4 žumanceta
  • 100 g šećera
  • 120 g mekog brašna
  • 4 belanceta + 20 g šećera
  • 40 g šećera u prahu

 

Priprema:

  1. Odvojte žumanca od belanaca
  2. Belanca umutite u čvrst šne, dodajući postepeno 20 grama šećera.
  3. U drugoj posudi, istovremeno u sud sipajte šećer i žumanca i mutite dok se ne dobije gotovo bela smesa.
  4. Spojte umućena žumanca sa šneom od belanaca i postepeno dodajte prosejano brašno polako mešajući smesu varjačom.
  5. Dobijeno testo nanesite u obliku piškota, pomoću špric-kese,na masnu hartiju premazanu puterom u tankom sloju.
  6. Piškote pospite prah-šećerom i čim testo upije šećer, ponovite posipanje.
  7. Tepsiju odmah stavite u rernu koju ste zagrejali na 170° i pecite 8 do 10 minuta, što zavisi od rerne. Treba da dobiju lepu zlatnu boju.

 

pripremila: Aleksandra Borđoški Karadžić

Možda vam se svidi...