Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Kupinovo – Dani zmajeva

U čast legendarnog Zmaj Ognjenog Vuka, despota, ratnika, vladara, i poslednjeg pravog srednjovekovnog viteza srpske tradicije, u Kupinovu je prvi put održana manifestacija koja na mnogo načina budi nadu u bolje sutra

..Mada je srednjovekovna tvrđava Kupinik kategorisana kao nepokretno kulturno dobro od izuzetnog značaja i pod zaštitom je države, o njoj vekovima niko nije vodio računa. Istorijski značaj ovog mesta je neprocenjiv, jer je nakon pada Smedereva 1459. Kupinik narednih sedam decenija bio, ne samo rezidencija, već i prestonica srpskih despota i centar srpstva, oko kog se okupljalo plemstvo, sveštenstvo i narod, čuvajući identitet i tradiciju. Stari grad Kupinik prvi put pominje se u dvema poveljama ugarskog kralja Žigmunda iz 14. veka, kao ugarsko kraljevsko utvrđenje. Od početka 15. veka postaje rezidencija srpskih despota, u kojoj su stolovali despoti Stefan Lazarević, Đurađ Branković, Vuk Grgurević, poznat kao Zmaj Ognjeni Vuk, Đorđe i Jovan Branković sa majkom Angelinom. Nebrigom nadležnih, umesto da bude turistička atrakcija, decenijama je zarastao u korov, prepušten atmosferskim prilikama koje su uništavale i ono malo autentičnih ostataka. Inicijativom stručnjaka, sa sveprisutnim i neverovatno agilnim arheologom Pericom Odobašićem na čelu, započeo je ambiciozan projekat spasavanja Kupinika, poslednje prestonice srpskih despota nakon pada Smedereva pod tursku vlast. O tome je i naš list pre godinu dana opširnije pisao. U međuvremenu, dogodila se jedna sjajna stvar, koja budi nadu da će ovo mesto od ogromnog značaja zaista dobiti budućnost kakvu zaslužuje.

U čast legendarnog Zmaj Ognjenog Vuka, despota, ratnika, vladara, i možda poslednjeg pravog srednjovekovnog viteza srpske tradicije, u Kupinovu je prvi put održana manifestacija „Kupinik – Dani zmajeva“. Manifestaciju, koja za cilj ima da očuva sećanje na Zmaj Ognjenog Vuka i na sve vitezove srpske prošlosti, organizovalo je Udruženje „Zeleni pogled“ iz Kupinova, pokrovitelj je pećinačka lokalna samouprava, a partner Turistička organizacija Opštine Pećinci. Manifestacija je održana na prostoru oko tvrđave Kupinik, Crkve Svetog Luke i Etno-kuće u Kupinovu. Želja organizatora bila je da se šira javnost upozna sa periodom srednjeg veka, viteškom kulturom i tradicijom, sa pojmom „zmaja“ i „zmajevitog junaka“, i viteškim redom zmaja. Naravno, sve u cilju dalje promocije i popularizacije Kupinika kao poslednje prestonice srpske srednjovekovne države.

Manifestacija je svečano otvorena u dvorištu etno-kuće u Kupinovu, a čast da otvori prve „Dane zmajeva“ pripala je glumcu Ivanu Vučkoviću, koji je postao sinonim za Zmaj Ognjenog Vuka, čiji je lik tumačio u zapaženom dokumentarno-igranom serijalu RTS-a „Srpski junaci srednjeg veka”. Eminentni stručnjaci iz oblasti istorije su posetiocima približili period srednjeg veka, pojam viteza i viteške kulture, ali i Zmaja kao mitsko biće, pojam „zmajeviti junak” i ideju o viteškom redu. Članovi viteškog udruženja „Beli orlovi“ vodili su nekoliko radionica: radionicu kaligrafije (umetnost lepog pisanja) i kovanja oružja, kao i radionicu streličarstva, i tako na atraktivan i interaktivan način posetiocima dočarali lepotu starih zanata i veština. Opremljeni i naoružani „Beli orlovi” prikazali su gostima svu hrabrost i veštinu srednjovekovnih vitezova kroz borbe mačem pod bedemima Kupinika. U dvorištu etno-kuće gosti su mogli da se upoznaju i sa svim vrstama naoružanja i opreme viteza, kao i sa srednjovekovnom trpezom, koju su pripremile članice udruženja žena pećinačke opštine.

Ko bi rekao da su poslednji vitezovi ovde hodili pre 500 godina. Nama je izgledalo kao da je bilo juče.

 

Tekst i foto: EVM

Možda vam se svidi...

Dobrodošli