Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Domaći sremački paradajz

Kuvanje paradajza za zimu, nažalost, polako iščezava. Čak i oni koji to rade, sve se češće odlučuju za kupovinu „čorbe“, koju kasnije samo skuvaju i začine. Međutim, pravi domaći paradajz, napravljen „kako bog zapoveda“ ništa ne može da zameni. Istina je, to nije mali posao, ali ponos koji ćete osećati svaki put kad posegnete rukom za flašom kvalitetnog paradajza, kao i divljene okoline, ogromna su satisfakcija. Ovaj recept je specifičan po tome što se, pored paradajza, kuvaju i crni luk, paprika i peršunov list, što ovom napitku daje poseban ukus. Samim tim, pored toga što se dodaje jelima, ovako pripremljen paradajz izuzetno je lep za piće. Ljut ili ne, samo je stvar ukusa.

 

Sastojci:

  • 20 kg zrelog paradajza
  • 600 g crnog luka
  • 400 g debele babure
  • Po želji 3 ljute papričice
  • 2 velike veze peršunovog lista
  • 1,2 kašike šećera
  • 2 kesica konzervansa
  • 1 supena kašika soli

 

Priprema:

Paradajz dobro operite i sitno iseckajte u posudu u kojoj ćete ga kuvati, očistivši ga prethodno od peteljki i eventualnih oštećenja. Nekoliko puta tokom sečenja rukom ga izgnječite, jer će se tako lakše i brže skuvati. Nakon toga u paradajz isecite očišćene luk i papriku, naseckan peršunov list i kuvajte uz povremeno mešanje sve dok ljuske od paradajza ne počnu da se uvijaju. Zatim poklopite paradajz i ostavite da se lagano ohladi, a potom ga ispasirajte kroz sito za paradajz koje možete kupiti na svakoj pijaci (ukoliko vam nije ostalo od prethodnih generacija). Gustinu koja ostaje odvajajte u čistu posudu kako bi je nakon toga bar dva puta samleli kroz mlin za paradajz. Kad sve spojite i dobijete čorbu, dodajte so i šećer te probajte, jer ukus zavisi od sorte paradajza, stepena njegove zrelosti, kvaliteta paprike… Ukus popravite dodavanjem soli ili šećera i kad budete zadovoljni, uključite da provri i tada dodajte konzervans. Treba da vri neko vreme, a kad pena počne sa sredine da se premešta na obod suda – paradajz je kuvan. To je oko 5-6 minuta ključanja.

Onda smanjite vatru, ali tako da paradajz sok i dalje pomalo vri i tako ga uz mešanje, da bi vam gustina bila ujednačena,  sipajte u čiste i suve flaše. Dobro ih zatvorite, najbolje čepovima koje ste prethodno potopili u rakiju ili alkohol. Flaše s paradajzom ređajte u neku kadicu ili veliku korpu, koju ste izolovali sa svih strana, i tako „pretrpane“ ostavite ih dva–tri dana, nakon čega mogu na police u špajz ili podrum.

 

Tekst i Foto: Aleksandra Borđoški-Karadžić

Možda vam se svidi...

Dobrodošli