Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Kapitalne investicije – BISTRA KAO POTOK

Građevinski radovi na Fabrici vode privode se kraju.
Podsetimo, reč je o najvećem kapitalnom projektu u Kikindi u proteklih 30 godina. I to nije sve, jer se uporedo radi na faznoj rekonstrukciji neuslovne vodovodne mreže.

Prema istraživanju Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, najrelevantnijeg takvog Instituta u nas, rađenom 2021. godine, kada je u pitanju kvalitet pijaće vode, situacija je bila veoma loša. Od ukupno 156 kontrolisanih javnih vodovoda gradskih naselja u Republici Srbiji, 105 ili 67,3 odsto bili su ispravni. To bukvalno znači da ona preostala trećina gradskih naselja pije lošu vodu. Najveće muke muče stanovnici Vojvodine gde je u mnogim okruzima, a posebno u Banatu, voda zabranjena za piće. Najveći procenat neispravnih uzoraka je bio u Srednjebanatskoj oblasti gde od pet kontrolisanih javnih vodovoda -nijedan nije bio ispravan! Isti slučaj je zabeležen i u Severnobanatskoj oblasti gde je kontrolisano šest javnih vodovoda i rezultat je bio istovetan – nijedan nije bio ispravan. Stoga su nam nasušno potrebne vesti kakve stižu iz Kikinde. Građevinski radovi na Fabrici vode privode se kraju.
Podsetimo, reč je o najvećem kapitalnom projektu u Kikindi u proteklih 30 godina. Uporedo sa izgradnjom fabrike vode radi se i rekonstrukcija vodovodne mreže i najvažnijeg magistralnog cevovoda DN 500, što je takođe jedan od glavnih preduslova za korišćenje kvalitetne pijaće vode. A poznato je da decenijama veliki broj građana vodu iz vodovoda nije koristio za piće.

Mašinski sistemi Fabrike vode uveliko se instaliraju, a uskoro bi trebalo da počnu i elektro radovi na objektu. Novom fabrikom, za šta je opredeljeno oko 11 miliona evra, sistem snavdevanja vodom biće na vrhunskom nivou, zahvaljujući najmodernijoj tehnologiji koja bi trebalo da funkcioniše minimum 40 godina bez problema. Fabrika će zapošljavati 21 radnika, najvećim delom već zaposlenih u Javnom preduzeću Kikinda koji su radili u sektoru vodosnabdevanja, ali će tim biti pojačan sa još radnika koji će učestvovati u samom procesu proizvodnje. Do sada je obavljeno oko 95 odsto radova što se tiče same građevine. Tenološka oprema iz uvoza pristigla je na samo gradilište. Do kraja oktobra ove godine završiće se kompletni građevinski i tehnološki radovi, a potom će se pristupiti puštanju vode u sistem.

Najznačajniji deo jeste proba vodovodnog sistema. Kikindska „ulazna“ voda je karakteristična te je potreban složen proces da se ona pripremi do kvaliteta koji zadovoljava najviše standarde. Stoga je završni posao poveren stručnjacima koji raspolažu nivoom tehnologije, koja je recimo sposobna da od morske vode napravi vodu za piće. I to nije sve…

Kako bi se uspostavili uslovi za distribuciju kvalitetne pijaće vode iz postrojenja koje je u izgradnji, Grad prethodnih godina radi na faznoj rekonstrukciji neuslovne vodovodne mreže. Shodno tome, ovaj projekat teži rekonstrukciji dela distributivne mreže u Kikindi i povećanju kvaliteta pijaće vode. Projekat obuhvata rekonstrukciju mreže u 15 ulica u gradu, dužine oko pet i po kilometara. U oblasti vodosnabdevanja i zaštite vode u 2022. godini, Uprava za kapitalna ulaganja AP Vojvodine je na Javnom konkursu za finansiranje i sufinansiranje obezbedila 90 miliona dinara, a Grad Kikinda 20 miliona dinara. U 2023. godini Uprava za kapitalna ulaganja AP Vojvodine je u oblasti vodosnabdevanja i zaštite vode obezbedila 127 miliona dinara, te ukupna vrednost investicije iznosi 237 miliona dinara.

Na ovaj način, višedecenijski problem snabdevanja vodom u Kikindi preseliće se u sećanja i ostati samo kao trag u delima lokalnih hroničara. Biće to jedna od većih izvojevanih pobeda. A njih na ovom prostoru nikada manjkalo nije.

Tekst: Nada Jokičić
Foto: Edin Hodžić i ekipa VM

 


Projekat se sufinansira sredstvima iz budžeta Grada Kikinda.
„Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.“


Možda vam se svidi...

Dobrodošli