Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Međunarodna saradnja – POGLED PREKO PLOTA

Milioniti putnik na prelazu Nakovo – Lunga, dovoljno govori o tome koliko je ovaj putni pravac važan za pogranično stanovništvo, ali i ekonomsku i svaku drugu saradnju Srbije i Rumunije

Grad Kikinda je, prigodnim programom, ozvaničio prolazak milionitog putnika na graničnom prelazu Nakovo – Lunga, računajući od dana njegovog trajnog otvaranja 2014. godine. Međunarodni granični prelaz Nakovo – Lunga trajno je zvanično otvoren 2014. godine i do početka pandemije korona virusa beležen je stalni porast broja putnika. Njegovim otvaranjem bitno je unapređena prekogranična saradnja Grada Kikinde sa susednim pograničnim mestima, a pogotovo sa Temišvarom, centrom Županije Timiš. Do sada je realizovano ili u procesu realizacije devet prekograničnih projekata, od kojih su najznačajniji upravo oni u vezi sa graničnim prelazom Nakovo – Lunga. Među njima su pored ostalog izgrađene nedostajuća infrastruktura na graničnom prelazu Nakovo, zatim biciklistička staza od Kikinde do graničnog prelaza na kojoj je postavljena i solarna rasveta i videonadzor, a rekonstruisano je i 1.800 metara državnog puta ka ovoj graničnoj međi. Zahvaljujući otvorenom međunarodnom graničnom prelazu Nakovo – Lunga, italijanska grupacija “Zoppas“, koja u Rumuniji posluje u Velikom Semiklušu i Temišvaru, otvorila je 2016. godine fabriku u Kikindi. U njoj sada na 13.000 kvadratnih metara radi oko 650 ljudi, a još oko 200 naših sugrađana je zaposleno u njihovoj fabrici u Velikom Semiklušu.

U skladu sa važećim međudržavnim Sporazumom, granični prelaz Nakovo-Lunga, otvoren je od 7 do 19 sati, i to za prolazak putničkih vozila, teretnih vozila nosivosti do 3,5 tone, kao i kombi vozila sa maksimalno 9 putnika. U saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova, kikindska Gradska uprava pokrenula je inicijativu za izmenu Sporazuma, kako bi taj prelaz radio 24 sata, uz mogući prolaz autobusa i svih teretnih vozila. Na taj način, ljudi sa obe strane granice imali bi slobodu dužeg zadržavanja u obavljanju svojih poslova. Tim pre što postoje svi tehnički uslovi da granični prelaz radi 24 sata i da preko njega saobraćaju autobusi. Drugi korak bilo bi proširenje za još jednu saobraćajnu traku na rumunskoj strani, zbog kamiona. Ti radovi su kod nas završeni pre dve godine. Uostalom, evo neoborive činjenice koja ide u prilog neograničenom radnom vremenu graničnog prelaza Nakovo-Lunga. Transport, privreda, prevoz radnika sa severa Banata obavljaju se preko prelaza u Srpskoj Crnji. To do Velikog Semikloša produžava put za 40 kilometara, u jednom pravcu. Računica je jasna.

Činjenice su tu. Preostala je samo dobra volja. Pozivajući se na dosadašnja iskustva, nema sumnje da će je biti.

Tekst: Nada Jokičić
Foto: Edin Hodžić i ekipa VM

 


Projekat se sufinansira sredstvima iz budžeta Grada Kikinda.
„Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.“


Možda vam se svidi...

Dobrodošli