Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Vojvođanski pekarski krompir

Kada bismo razvrstavali recepte, ovaj bi bez sumnje bio u kategoriji „prste da poližeš“. U isto vreme, priprema se izuzetno jednostavno, ne zahteva veliko umeće, a rezultat je zagarantovan. Naravno, ako imate dobar krompir i dobru domaću slaninu. Budući da se na ovaj krompir stavlja dimljena slanina, ovo se može smatrati kompletnim obrokom, tako da vam, osim salate i hladnog pića, nije potrebno ništa više.

 

Sastojci:

  • 800 grama belog krompira
  • 2 srednja crna luka
  • 1 kašika masti
  • 8 režnjeva dimljene slanine
  • 2 kašičice aleve paprike
  • 1 kašičica majčine dušice
  • So, crni biber

 

Priprema:

Luk isecite na rebarca. U tiganju ga dobro izdinstajte na masti, ne samo da malo svene, već da počne da poprima braon tonove. Luk povremeno mešajte, a za to vreme ogulite krompir i isecite ga na pločice. Pred kraj dinstanja luka uključite rernu na 220 stepeni, a krompir uobičajeno posolite, pobiberite po ukusu, dodajte mu alevu papriku i majčinu dušicu. U tepsiju prvo sipajte izdinstan luk i ravnomerno ga rasporedite, a potom po njemu naređajte kolutove krompira. Pritisnite ih malo da se lepo rasporede i „legnu“ i nalijte vode, recimo toliko da poslednji red krompira bude iznad vode. Odozgo poređajte slaninu isečenu na komade debljine pola prsta, zarežite ih kao krestu i ako je rerna ugrejana na 220, stavite sve da se peče. Nakon dvadesetak minuta možete da okrenete slaninu kako bi sa obe strane bila hrskava i ako procenite da voda nije isparila, premestite sud na dno rerne.

Kada voda bude skroz isparila i krompir dobije zlatnožutu boju, a slanina postane hrskava, izvadite tepsiju iz rerne i poslužite jelo uz hladno pivo ili belo vino.

 

pripremila: Aleksandra Borđoški Karadžić

Možda vam se svidi...

Dobrodošli