Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Vreme je za punjene paprike

Pijace su pune paprika i tikvica, tako da je pravi trenutak za fantastičan recept od ovog slasnog povrća. Mada ne sumnjamo u to da redovno kuvate punjene paprike, ovaj recept je specifičan po tome što se pre punjenja meso dinsta, što paprike i tikvice čini rastresitim. Upravo to dinstanje doprinosi tome da se ovo jelo priprema izuzetno brzo.

 

Sastojci:

  • 8 paprika
  • 300 grama svinjskog mesa od plećke, jednom mlevenog
  • 1 srednji crni luk
  • 1 čen belog luka
  • 1 kafena šoljica duguljastog pirinča
  • 1 jaje
  • 1 veza peršunovog lista
  • So, biber, aleva paprika

 

Priprema: Paprike operite, odsecite im vrh i očistite od semena. Pređite na pripremu fila. U sud za dinstanje stavite meso, na kockice sitno iseckan crni luk i sitno naseckan beli luk te uz stalno mešanje dinstajte na tihoj vatri. Kad se smesa izdinsta, posolite po ukusu, dodajte malo bibera i aleve paprike. Mešajte dok se sve dobro ne sjedini pa onda dodajte opran pirinač, ostavite da se malo prohladi te u smesu umešajte jaje.

Tom smesom punite paprike, ređajte ih u šerpu jednu kraj druge. Među njih pospite sitno naseckan peršunov list i nalijte ih mešavinom paradajz-soka i vode, tako da paprike ogreznu.

Na laganoj vatri kuvajte ih dok ne omekšaju, a kada se to dogodi, napravite zapršku od pola varjače masti, dva čena belog luka, jedne varjače brašna, pola kašičice vegete i jedne kašičice aleve paprike. Zapršku umešajte, prelijte preko paprika, te na laganoj vatri kuvajte još desetak minuta.

 

pripremila: Aleksandra Borđoški Karadžić

Možda vam se svidi...

Dobrodošli