Vreme je za punjene paprike
Pijace su pune paprika i tikvica, tako da je pravi trenutak za fantastičan recept od ovog slasnog povrća. Mada ne sumnjamo u to da redovno kuvate punjene paprike, ovaj recept je specifičan po tome što se pre punjenja meso dinsta, što paprike i tikvice čini rastresitim. Upravo to dinstanje doprinosi tome da se ovo jelo priprema izuzetno brzo.
Sastojci:
- 8 paprika
- 300 grama svinjskog mesa od plećke, jednom mlevenog
- 1 srednji crni luk
- 1 čen belog luka
- 1 kafena šoljica duguljastog pirinča
- 1 jaje
- 1 veza peršunovog lista
- So, biber, aleva paprika
Priprema: Paprike operite, odsecite im vrh i očistite od semena. Pređite na pripremu fila. U sud za dinstanje stavite meso, na kockice sitno iseckan crni luk i sitno naseckan beli luk te uz stalno mešanje dinstajte na tihoj vatri. Kad se smesa izdinsta, posolite po ukusu, dodajte malo bibera i aleve paprike. Mešajte dok se sve dobro ne sjedini pa onda dodajte opran pirinač, ostavite da se malo prohladi te u smesu umešajte jaje.
Tom smesom punite paprike, ređajte ih u šerpu jednu kraj druge. Među njih pospite sitno naseckan peršunov list i nalijte ih mešavinom paradajz-soka i vode, tako da paprike ogreznu.
Na laganoj vatri kuvajte ih dok ne omekšaju, a kada se to dogodi, napravite zapršku od pola varjače masti, dva čena belog luka, jedne varjače brašna, pola kašičice vegete i jedne kašičice aleve paprike. Zapršku umešajte, prelijte preko paprika, te na laganoj vatri kuvajte još desetak minuta.