Palačinke Svetog Đorđa

Kažu da je reč palačinka nastala od latinske reči „placenta“, koja znači kolač. Kao da su mislili na ovaj recept, koji zapravo predstavlja kolač od palačinaka. O pripremi ne brinite. Sve je jednostavno i lako. Na kraju mirišljavo, meko, zavodljivo, ukusno… fantastično! A zašto su Svetog Đorđa? Zato što je baba tako rekla!
Sastojci:
- 12 slatkih palačinaka
Sastojci za fil:
- 150 ml mleka
- 4 kesice vanil-šećera
- 120 g mlevenog oraha
- ½ kašičice rendane limunove kore
- 2 kašike suvog grožđa
- Malo putera za podmazivanje tepsije
Sastojci za krem:
- 2 kašike brašna TIP 400 meko
- 5 jaja
- 500 ml mleka
- 100 gprahšećera
Priprema:
Prvo ispecite palačinke (kako ih vi pravite) i potom uključite rernu na 200°C.
Priprema fila:
Mleko uspite u sud i dodajte šećer pa uz mešanje pustite da proključa. Zatim dodajte orahe, promešajte i nastavite da kuvate 2- 3 minuta, pa dodajte limunovu koru i suvo grožđe. Sve dobro promešajte i fil je gotov.
Posudu u kojoj ćete zapeći palačinke ( najbolje je da bude okrugla, iste veličine kao palačinke), podmažite puterom pa na dno stavite jednu palačinku. Zatim filom namažite sve preostale palačinke, urolajte ih, isecite na komade od 3 cm i ređajte po dnu uspravno, to jest tako da na dno tepsije bude prerezana strana. Kada to završite, posuda bi trebalo da bude puna.
Ostavite je sa strane i počnite da pravite krem.
Pripremakrema:
Odvojte žumanca i belanca.
Žumanca stavite u posudu i uz mućenje varjačom dodajte brašno i mleko. Čim se to spoji, dodajte 50g šećera i mutite dok ne dobijete penastu masu.
U napravljenu masu postepno dosipajte, uz stalno mešanje, preostalo mleko. Zatim posudu stavite na ringlu i uz neprekidno mešanje pustite da fil proključa. Kad provri i zgusne se, krem sipajte preko palačinaka i poslasticu stavite u ugrejanu rernu.
Dok se to peče, umutite belanca s preostalih 50g šećera tako da dobijete čvrst šne.
Kada poslastica počne da rumeni, izvadite je iz rerne, premažite šneom i vratite da se peče sve dok belanca blago ne porumene.