Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Palačinke Svetog Đorđa

Kažu da je reč palačinka nastala od latinske reči „placenta“, koja znači kolač. Kao da su mislili na ovaj recept, koji zapravo predstavlja kolač od palačinaka. O pripremi ne brinite. Sve je jednostavno i lako. Na kraju mirišljavo, meko, zavodljivo, ukusno… fantastično! A zašto su Svetog Đorđa? Zato što je baba tako rekla!

 

Sastojci:

  • 12 slatkih palačinaka

 

Sastojci za fil:

  • 150 ml mleka
  • 4 kesice vanil-šećera
  • 120 g mlevenog oraha
  • ½ kašičice rendane limunove kore
  • 2 kašike suvog grožđa
  • Malo putera za podmazivanje tepsije

 

Sastojci za krem:

  • 2 kašike brašna TIP 400 meko
  • 5 jaja
  • 500 ml mleka
  • 100 gprahšećera

 

Priprema:

Prvo ispecite palačinke (kako ih vi pravite) i potom uključite rernu na 200°C.

 

Priprema fila:

Mleko uspite u sud i dodajte šećer pa uz mešanje pustite da proključa. Zatim dodajte orahe, promešajte i nastavite da kuvate 2- 3 minuta, pa dodajte limunovu koru i suvo grožđe. Sve dobro promešajte i fil je gotov.

Posudu u kojoj ćete zapeći palačinke ( najbolje je da bude okrugla, iste veličine kao palačinke), podmažite puterom pa na dno stavite jednu palačinku. Zatim filom namažite sve preostale palačinke, urolajte ih, isecite na komade od 3 cm i ređajte po dnu uspravno, to jest tako da na dno tepsije bude prerezana strana. Kada to završite, posuda bi trebalo da bude puna.

Ostavite je sa strane i počnite da pravite krem.

 

Pripremakrema:

Odvojte žumanca i belanca.

Žumanca stavite u posudu i uz mućenje varjačom dodajte brašno i mleko. Čim se to spoji, dodajte 50g šećera i mutite dok ne dobijete penastu masu.

U napravljenu masu postepno dosipajte, uz stalno mešanje, preostalo mleko. Zatim posudu stavite na ringlu i uz neprekidno mešanje pustite da fil proključa. Kad provri i zgusne se, krem sipajte preko palačinaka i poslasticu stavite u ugrejanu rernu.

Dok se to peče, umutite belanca s preostalih 50g šećera tako da dobijete čvrst šne.

Kada poslastica počne da rumeni, izvadite je iz rerne, premažite šneom i vratite da se peče sve dok belanca blago ne porumene.

 

pripremila: Aleksandra Borđoški Karadžić

Možda vam se svidi...

Dobrodošli