Tokanj gulaš

Na prvi pogled ovo deluje kao običan svinjski gulaš, ali kad probate, videćete da nije. Da li je tajna u tome što se paprika i meso ne seku na kockice, već na trake, ili je presudan trenutak kada se dodaje belo vino… ostaće tajna. U svakom slučaju, ovo je sjajan gulaš, iz najbolje tradicije mađarske kuhinje.
Sastojci:
- 750 g svinjskog mesa
- 500 g crnog luka
- 400 g paprike babure
- 2,5 kašike kisele pavlake
- 1 kašika senfa
- 50 ml belog vina
- 2‒3 čena belog luka
- 2‒3 goveđe kocke za supu
- 4 kašike ulja
Priprema:
- Baburu i svinjsko meso, najbolje od plećke, isecite na štapiće, a luk „na trepavice“.
- U jednom sudu, na zagrejanom ulju (dve kašike) dinstajte meso dok potpuno ne promeni boju, a u drugom, na preostalom ulju,dinstajte luk i papriku dok ne ne dobijete ujednačenu smesu.
- Spojite meso, luk i papriku u sud za kuvanje i stavite na laganu vatru.
- Kad se sve spoji i postane gusto, dodajte vino i desetak minuta kuvajte na jakoj vatri. Ubacitedve goveđe kocke, promešajte, i nakon nekoliko minuta, kad se rastope, probajte gulaš i po potrebi dodajte još jednu kocku. Onda dodajte sitno naseckan beli luk, senf i kiselu pavlaku, pa sve dobro izmešajte.
- Smanjite vatru i krčajte tokanj gulaš još oko dva sata, uz što manje mešanja.
- Servirajte uz testo, knedle ili baren krompir.