Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Uskršnji rolat

Velikom prazniku kao što je Uskrs dolikuje i vrhunska trpeza. Nakon jutarnje barene šunke i šarenih jaja, prava poslastice biće ovaj rolat. Priprema je malo teža od krmenadle punjene barenim jajima, ali verujte da se trud isplati. Toplo pečenje na stolu ili hladan narez odlično ide uz Dunđerski pivo.

 

Sastojci:

  • 800 g svinjskog filea ili krmenadle bez kostiju
  • So, biber
  • 1 dl belog vina
  • Ulje

 

Za nadev:

  • 5 jaja
  • 1 dl jogurta
  • 10 g rendanog parmezana
  • So, biber
  • 400 g spanaća
  • 1 čen belog luka
  • Puter veličine oraha
  • 4 barene mlade šargarepe
  • 4 manja kisela krastavca
  • Par kapi limunovog soka

 

Priprema: File secite kao da razlistavate knjigu i istanjite tako da dobijete veliku pravougaonu šniclu. Posolite i pobiberite, te je ostavite sa strane.  Šargarepe stavite u vodu da se kuvaju. Jaja, jogurt i so penasto umutite, dodajte parmezan i sipajte u puterom namazanu tepsiju, nešto manju od mesa. To stavite u rernu koju ste zagrejali na maksimum i pecite samo sa jedne strane (druga treba da ostane meka). Ovako pripremljenu lepinju pažljivo položite na meso. U međuvremenu, na malo putera izdinstajte sitno naseckan beli luk i čim počne da miriše, dodajte opran i isečen spanać. Pobiberite i mešajte sve dok spanać ne omekša, a sok ne uvri. Kada procenite da je spanać gotov, dodajte mu par kapi limuna,  promešajte i njime premažite lepinju od jaja. Na njega uzduž, uz ivicu,  poslažite barenu šargarepu i krastavčiće, pa pažljivo urolajte meso i svežite kao šunku. Stavite rolat u tepsiju (ne žicu koja će ga izdići sa dna), prelijte s malo ulja i naglo zapecite u rerni koju ste prethodno zagrejali na najveću temperaturu. Kada je meso s obe strane zapečeno, dolijte vino i isto toliko vode i pecite, često prelijavući. Dok prelivate rolat okrećite ga povremeno i pecite dok ne porumeni sa svih strana (oko sat vremena). Izvadite ga iz rerne, ostavite 15 do 20 minuta da odstoji, a zatim ga narežite na ne suviše tanke komade i poslužite. Odlično je i hladno, po mišljnju nekih čak i bolje, a služi se uz mešanu svežu salatu.

 

pripremila: Aleksandra Borđoški Karadžić

Možda vam se svidi...