Paprikaš od petla
Kad na pijaci kod domaćih prodavaca živine vidite natpis: domaći petao, zastanite, kupite petla i znajte da vas čeka fantastična gozba! Sad je trenutak za to, jer se u mesecima pred nama po salašima i dvorištima domaćini rastaju od svojih petlova i donose ih na pijacu. Priprema nije komplikovana, a meso od trčećeg petla ne može se porediti sa stiroporskim ukusom živine iz marketa. Prijatno!
Sastojci:
- Petao (bataci, karabataci i krila s malim batacima, želudac na kockice i srce)
- 80 g masti
- 0,5 dl ulja
- 3 srednje glavice crnog luka
- 1 zelena paprika
- 1 crvena paprika
- 2 čena belog luka
- Aleva paprika, so, biber
- Svež paradjz
- Manja paprika
- 1 kg krompira
Pripema:
- Posolite meso i ostavite ga sa strane.
- U veći sud, u kom ćete kuvati paprikaš, stavite mast i ulje. Kada se ugreje, sipajte na kockice isečen luk, malo ga poslite i dinstajte dok ne pusti vodu.
- Dodajte na kockice iseckane paprike i nastavite da dinstate. Pred sam kraj dodajte naseckan beli luk, a posle nekoliko minuta i meso, želuce i srce, ali i mleveni biber po ukusu.
- Dinstajte uz često mešanje dok meso ne pusti vodu i ne promeni boju (što je, ako računamo i dinstanje luka i paprike, sve zajedno oko sat vremena).
- Dodajte supenu kašiku aleve paprike, promešajte da se sve spoji i nalijte vrelom vodom tako da meso ogrezne. Probajte da vidite da li je dovoljno slano, pa dosolite ako treba.
- Dodajte jedan paradajz i manju papriku (cele) i kuvajte poklopljeno na srednjejakoj vatri (mora da vri) oko dva sata.
- Onda krompir isečen na polovine ili četvrtine (zavisno od veličine krompira) posolite kao za pečenje, pa sve kuvajte još oko pola sata, dok krompir ne bude kuvan.