Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Bački medaljoni

Medaljoni su, u vreme kada je nastao ovaj recept, imali izuzetnu vrednost. U njima su se čuvale slike najmilijih, pramen njihove kose ili nešto slično. A kada jedno jelo nosi ime po tako važnoj stvari, jasno vam je o kakvom se kvalitetu radi. Probajte i uverićete se!

 

Sastojci:

  • 2 svinjska filea
  • 12 komada suvih šljiva bez koštice
  • 50 g „praške“ šunke
  • 50 g crnog luka
  • 50 g putera
  • Sok pola limuna
  • 2 lovorova lista
  • 3 dl goveđe supe
  • 1 dl ulja
  • 1 dl belog vina
  • So, biber

 

Priprema:

  • Šljive potopite u mlaku vodu, oko pola sata.
  • Krupno isecite kuvanu šunku i crni luk, i tek ih malko propžite na puteru, na umerenoj vatri.
  • Tome dodajte limunov sok, sve malo ukuvajte, pa dodajte dobro oceđene i grubo narezane šljive, na vrh noža soli i lovorov list.
  • Dolijte vruću supu, koja može biti i od kocke, i stavite da se sve krčka na veoma laganoj vatri oko 40 minuta. Povremeno mešajte.
  • Izvadite lovorov list i izmiksirajte sos štapnim mikserom. Držite ga na toplom dok meso ne bude gotovo.
  • Operite i obrišite filee, prepolovite svaki, posolite ih i pobiberite te propržite na vrelom ulju da se sa svake strane uhvati korica. Kad se to dogodi, prelijte ih vinom i smanjite vatru. Odmah poklopite i dinstajte, uz povremeno okretanje, sve dok vino ne uvri.
  • Meso je gotovo kad vino ispari. Izvadite ga i isecite na komade debljine prsta, poređajte na činiju za serviranje i oko njega sipajte topli sos. Izuzetno je važno da se posluži i jede dok je vruće.

 

pripremila: Aleskandra Borđoški Karadžić

Možda vam se svidi...