Magazin sa kontrolisanim geografskim poreklom

Blitva sa krompirom

Mada taj podatak nećete naći na internetu, na ovim našim prostorima važi pravilo da ribu treba jesti samo u onim mesecima koji u sebi imaju slovo R. SeptembaR je iza nas, a pred nama puno meseci sa slovom R. Sve do maja. To je prvi razlog što vam predstavljamo ovaj fantastični prilog uz ribu, a drugi je svakako period krkanluka koji nas očekuje u finišu godine pa je vreme da se uz ribu i malo blitve, skine koji kilogram. Valjaće za kasnije.

Sastojci:

 • Srednja glavica crnog luka
 • 20 listova blitve
 • 6 većih belih krompira
 • So
 • Biber
 • Ulje
 • Pola limuna

Priprema:

 1. U 4 l vode dodajte u vrh punu kašičicu soli i pristavite da se voda kuva.
 2. Za to vremeoperite listove blitve i skinite debelu žilu sa listova. Stavite je u vodu da se kuva. Možete dodati koju kap limuna u vodu, da bi blitva ostala svetlo zelene boje.
 3. Oljuštite krompire i naseckajte ih na krupnije kocke. Krompir mora biti beo, a ne crven, jer se on lakše raspada i daje kremastu strukturu jelu. Stavite krompir da se kuva i obavezno dodajte jednu kašiku soli u vodu.
 4. Dok se krompir i blitva kuvaju, naseckajte crni luk na sitne kockice i u većem dubljem tiganju ga staklasto propržite na malo ulja ( može maslinovo ili od suncokreta).
 5. Kada se krompir i blitva skuvaju, procedite ih i tako proceđene stavite u tiganj u kojem se nalazi izdinstani luk. Pobiberite sastojke, ali ih nemojte mešati.
 6. Neposredno pred serviranje, uključite ringlu, uzmite gnječilicu za krompir ili drveni batić, i energično mešajte sastojke po tiganju, sve dok se krompir ne počne polako kruniti a sve zajedno polagano zagrevati. Dodajte sad koju kap limuna i servirajtetoplo jelo uz ribu, meso, pečurke…

 

pripremila: Aleksandra Borđoški Karadžić

Možda vam se svidi...

Dobrodošli